Nederlandse bedrijven zeggen voorop te lopen in het gebruik van data en AI

Nederlandse bedrijven zeggen voorop te lopen in het gebruik van data en AI

by Ziptone
31 mei 2023

Nederlandse bedrijven lopen voorop in het gebruik van data en AI vergeleken met andere EMEA landen. De overgrote meerderheid van de Nederlandse organisaties (89 procent) geeft aan dat ze de mogelijkheden van data en AI ten volle benutten. Dat schrijft ICT Magazine naar aanleiding van onderzoek van Dataiku. Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de VAE onder meer dan 700 senior besluitvormers van bedrijven.

In het onderzoek scoort Nederland – als het gaat om het benutten van mogelijkheden van AI – een goede 10 procent hoger dan het EMEA-gemiddelde van 79 procent. Daarnaast geeft 30 procent van de Nederlandse bedrijven aan een meerderheid van het tech-budget (51-75 procent) in AI te investeren. Het EMEA-gemiddelde is 26 procent.

Groei stimuleren

Nederlandse bedrijven zien AI als een kans om groei te stimuleren. En dus niet alleen als een manier om kosten te besparen. Gevraagd naar de aanleiding om aan de slag te gaan met AI antwoordden Nederlandse bedrijven: Om bedrijfsgroei te versnellen (58 procent), om de concurrentie voor te blijven (33 procent) en om kosten te besparen (8 procent). Vergeleken met de EMEA-gemiddeldes van respectievelijk 50, 36 en 13 procent.

Gevraagd naar de bedrijfsdoelen waar AI voor wordt ingezet, noemden Nederlandse bedrijven innovatie (65 procent), hogere omzet (54 procent) en tijd besparen (46 procent) als de drie belangrijkste. Over heel EMEA gezien waren de belangrijkste bedrijfsdoelen innovatie (59 procent), kosten besparen (49 procent) en hogere omzet (48 procent).

Europese AI Act

Tijdens het onderzoek is ook onderzocht hoe bedrijven tegen de aankomende Europese AI Act aankijken. Deze verordening vereist dat elk bedrijf dat een AI-systeem als dienst of product op de Europese markt brengt, een risicobeoordeling uitvoert om de risico’s van alle AI-systemen binnen de organisatie in kaart te brengen. Dit omvat alle risico’s met betrekking tot gegevenskwaliteit, transparantie, menselijk toezicht en verantwoordingsplicht.

Hoewel er kritiek is geuit op de mogelijke gevolgen van de EU AI Act en het gevolg ervan voor AI-innovatie, bleek uit de enquête dat bijna 80 procent van de Nederlandse respondenten van mening is dat de wet innovatie niet zou belemmeren, maar juist nieuwe mogelijkheden zal creëren.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Nederlandse organisaties goed voorbereid zijn op de nieuwe wet. Zo geeft 74 procent aan zich volledig bewust te zijn van de nieuwe eisen die de wet met zich meebrengt, tegenover het EMEA-gemiddelde van 68 procent. (ICT Magazine)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top