Na coronatestportal ook corona app-live

Na coronatestportal ook corona app-live

by Ziptone
17 augustus 2020

Vandaag is in de GGD-regio’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente de praktijktest met de CoronaMelder-app gestart. Deze praktijktest is de opmaat naar landelijke beschikbaarheid van de app per 1 september. Voor de gebruikers van deze app-versie heeft de GGD een helpdesk opgezet, bereikbaar via 0800-1280.

De app dient ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek dat bij de GGD’s is belegd. Naast de app is ook het coronaportal sinds 12 augustus in de lucht, waar (na een login met DigiD) een afspraak kan worden gemaakt en/of een testuitslag kan worden opgevraagd. Beide initiatieven zijn onderdeel van het verder digitaliseren van de bestrijdingsketen van corona.

De ontwikkeling van de eerste versie van de app stuitte op kritiek, ook op de tweede app is niet onomstreden. Zo geeft het Rathenau Instituut aan dat de overheid een verregaande afhankelijkheidsrelatie aangaat met de private partijen Google en Apple. Het instituut stelt nogal wat vraagtekens bij de app. Gezien de betrouwbaarheid van 70-75 procent van de CoronaMelder in combinatie met de betrouwbaarheid van coronatests en het risico op onzorgvuldigheden in het meldingsproces, is het de vraag of de introductie van de app voldoende effectief en daarmee proportioneel is. Verder bepalen Google en Apple nu eenzijdig de voorwaarden voor gebruik en het staat hen vrij om in de toekomst die gebruiksvoorwaarden of het gedrag van de API te wijzigen, aldus het Rathenau Instituut.

Gebruikers van de app krijgen een melding op het smartphone zodra ze langer dan 15 minuten dicht in de buurt zijn geweest van een met corona besmet persoon. Voorwaarde is wel dat deze persoon ook de CoronaMelder gebruikt en via de app toestemt dat anderen worden gewaarschuwd. De app werkt anoniem en het gebruik is op vrijwillige basis.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top