Medewerkerstevredenheid gebaat bij ontwikkelingsperspectieven

Medewerkerstevredenheid gebaat bij ontwikkelingsperspectieven

by Ziptone
16 september 2018

De tevredenheid van medewerkers vertoont gedurende de loopbaan een omgedraaide s-curve en bereikt na zes dienstjaren een dal. Dit is het punt waarop ontwikkeling in de loopbaan moet plaatsvinden om medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden. Dat stelt onderzoeksbureau Flycatcher naar aanleiding van een onderzoek onder 1.000 werkende Nederlanders.

Tijdens de loopbaan ondergaan medewerkers een aantal fases. In fase 1 is alles nieuw. Medewerkers gaan met meer plezier naar het werk, ze worden uitgedaagd en voelen zich betrokken bij hun werk. De tevredenheid over de werkbeleving neemt echter af naarmate men in de volgende fase terechtkomt: medewerkers zijn in deze fase negatiever over de samenwerking met andere collega’s, ervaren minder uitdaging en zijn minder tevreden over hoe men binnen de organisatie communiceert. Bij de medewerker ontstaat twijfel over de baan, en de vertrekintentie blijkt in deze fase dan ook het hoogste te zijn. Dit is hét moment om te gaan werken aan de ontwikkeling en de loopbaan van de medewerker.

 

s-curve

Ontwikkeling motiveert

Uit het onderzoek blijkt dat ontwikkelmogelijkheden een gunstige uitwerken hebben op de werktevredenheid en voor meer werkplezier en betrokkenheid zorgen. Als men vervolgens in de derde fase terecht komt en besloten heeft om in dienst te blijven, neemt de werknemerstevredenheid uiteindelijk weer toe.

Lees ook GEMIDDELDE WERKBELEVING VERRE VAN TOP

Human Resources
Top