KTV-onderzoek doen? Bel de bajes

KTV-onderzoek doen? Bel de bajes

by Ziptone
9 augustus 2018

Het proefproject in de gevangenis van het Belgische Beveren, waar 5 gevangenen voor een contactcenter werken, krijgt navolging. Ook gedetineerden uit andere gevangenissen kunnen als contactcentermedewerker aan de slag.

Achter de hoge muren en dikke tralies hebben Belgische gevangenen ruime keus in werk. Doorgaans betreft het handenarbeid: metaal en hout bewerken, verpakken, kleding maken, boeken binden en drukken, kaas maken. En nu dus ook aan de slag voor contactcenter SoServices uit Turnhout, meldt De Tijd.

Geen fysieke arbeid

Uit 15 geïnteresseerde gedetineerden selecteerde de Regie voor de Gevangenisarbeid 5 geschikte kandidaten, onder anderen 60-plussers voor wie fysieke arbeid teveel van ze vroeg. Vanuit hun cel verrichten ze marktonderzoeken en tevredenheidsenquêtes. Dit gebeurt via Prison Cloud, een intern beveiligd communicatiesysteem.
De gevangenen doen zich voor als medewerker van de opdrachtgever van SoServices. Dit facilitair contactcenter ziet erop toe dat de gevangenen geen persoonlijke informatie ontvangen over de klanten die ze bellen.

Uitermate positief

Volgens minister van Justitie Koen Geens is er nu binnen het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen interesse om het project uit te breiden naar andere gevangenissen. De evaluatie van het pilotproject was uitermate positief.
Geprezen werd de grondige screening en selectie van de gedetineerden. De doelgroep viel met name op vanwege hun inzet, klantvriendelijkheid, talenkennis, stressbestendigheid, pc-vaardigheden en bereidheid om de aangeboden opleiding te volgen. Incidenten deden zich niet voor.

Nieuwe opdrachten

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen bevestigt dat het de bedoeling is om ook in andere gevangenissen contactcenterwerk te organiseren. “We kijken dan ook naar gevangenissen in Wallonië, zoals Leuze en Marche-en-Famenne, waar Prison Cloud al geïnstalleerd is.” Het wachten is nu op opdrachten van SoServices of een andere externe partner.

Gemiddeld levert gevangenisarbeid de gedetineerden 2,50 à 3 euro per uur op, goed voor zo’n 300 euro per maand. En ze kunnen vanuit hun cel ook even contact hebben met de buitenwereld.

Lees ook BELGISCHE GEDETINEERDEN AAN DE SLAG ALS CONTACTCENTERAGENT

 

Human Resources
Top