Kamermeerderheid: 113 moet altijd, gratis en anoniem bereikbaar zijn

Kamermeerderheid: 113 moet altijd, gratis en anoniem bereikbaar zijn

by Ziptone
10 april 2024
113

contactcenter 113

Het initiatief van de ChristenUnie om in de wet vast te leggen dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis blijft, krijgt een meerderheid in de Kamer.

 

De initiatiefwet, waarin wordt vastgelegd dat het kabinet verantwoordelijk is voor beleid dat moet leiden tot een vermindering van het aantal zelfdodingen, is gisteren besproken in de Tweede Kamer.

Volgens initiatiefnemer Mirjam Bikker heeft de preventielijn 113 bewezen zelfmoordpogingen te kunnen voorkomen. Het voortbestaan van de lijn mag niet afhankelijk zijn van de politieke waan van de dag en daarom moet de financiering ervan een wettelijke taak worden. “113 moet altijd toegankelijk zijn”, benadrukt Bikker. Het wetsvoorstel verankert de zelfmoordpreventielijn 113 in de Wet publieke gezondheid. Hiermee wordt een gratis en anonieme 24/7 hulplijn gewaarborgd, vergelijkbaar met de Luisterlijn.

Jaarlijks doen enkele tienduizenden mensen in Nederland een poging om zichzelf van het leven te beroven. Iedere dag zijn er ongeveer vijf zelfdodingen.

De plannen voor de wet werden in 2021 gepresenteerd, samen met CDA, GroenLinks, PvdA, SP, SGP en 50Plus. Nu hebben ook NSC, BBB en Partij voor de Dieren zich bij het initiatief aangesloten. Ook D66 steunt de wet, waardoor een meerderheid van 80 zetels ontstaat. De stemming is niet vandaag, maar waarschijnlijk later deze maand. (Ziptone)

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top