Goes “eerste gemeente met AI-aangedreven chatbot”

Goes “eerste gemeente met AI-aangedreven chatbot”

by Ziptone
6 december 2023

De gemeente Goes is naar eigen zeggen de eerste gemeente met een AI-bot op de website. Dat meldt BinnenlandsBestuur. Een eerdere ‘rules based’ versie van de chatbot was sinds 2020 in gebruik.

 

Vooral meervoudige, samenhangende vragen bleken onmogelijk te beantwoorden voor deze chatbot. Voor de ChatGPT-versie van de chatbot heeft Goes een beperkt aantal webpagina’s aangeleverd aan OpenAI. Als de chatbot eenmaal antwoord heeft gegeven, wordt de verstuurde informatie naar OpenAI vernietigd na dertig dagen. Ook staat in het chatvenster dat inwoners geen persoonsgegevens moeten invoeren in het gesprek met de bot. De chatbot is tevens opgenomen in het nationaal algoritmeregister.

Volgens een woordvoerder van Goes kostte de implementatie van de bot slechts een uur, maar de verantwoording het tienvoudige. Verantwoording gaat dan om zaken als het collegevoorstel, registratie in het nationaal algoritmeregister en een Data Protection Impact Asssesment (DPIA).

Hoewel er bepaalde bestanden gedeeld zijn met OpenAI, zijn ook grote delen van de gegevens- en kennisbank niet met OpenAI gedeeld. De database met ophaaldagen voor huisvuil is bijvoorbeeld niet gekoppeld aan de chatbot. Met de overstap naar AI hoopt de gemeente dat de chatbot minstens 70 procent van de vragen kan beantwoorden. (BinnenlandsBestuur)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top