Gemeenten grossieren in verwaarloosde websites

Gemeenten grossieren in verwaarloosde websites

by Ziptone
29 februari 2024

Gemeenten in Nederland blijken meer dan tienduizend websites te hebben waarvan bijna driekwart niet voldoet aan verplichte beveiligingsstandaarden. Deze standaarden betreffen onder meer veilig e-mailen via een beveiligde mailserver en gebruik van een goed beveiligde verbinding via HTTPS.

 

Het gaat vaak om ‘vergeten’ websites voor begrotingen, evenementen en samenwerkingsverbanden. Dat schrijven Binnenlands Bestuur en AG Connect naar aanleiding van cijfers van het Digital Insights Platform (DIP). Naast de primair website van gemeenten, die vaak goed op orde is, is er dus nog een hoop ‘online afval’. Sommige gemeenten hebben zelfs enkele honderden websites en weten niet meer precies welke ze zelf beheren en welke niet.

De 342 Nederlandse gemeenten hebben samen minstens 10.000 websites, een volume dat jaarlijks groeit. De Informatiebeveiligingsdienst voor Gemeenten (IBD) wijst op het belang van het naleven van NIS2; volgens beveiligingsexperts zijn rammelende of verouderde websites een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers om via-via binnen te komen. Het zou binnen gemeenten ontbreken aan goed digitaal assetmanagement; gemeenten geven hiermee een slecht voorbeeld aan de BV Nederland. Een groot deel van de bedrijven moeten uiterlijk 17 oktober voldoen aan NIS2, regelgeving die zich ook uitstrekt tot ketenpartners en toeleveranciers. (Binnenlands bestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top