Geleidelijk meer Nederlanders met basale digitale vaardigheden

Geleidelijk meer Nederlanders met basale digitale vaardigheden

by Ziptone
14 november 2023

Steeds meer Nederlanders zijn digitaal vaardig. Dat blijkt uit onderzoek naar het ICT-gebruik van het CBS. Met name de bekwaamheid op het vlak van in internet-, computer- en softwaregebruik nam de afgelopen 12 maanden toe bij mensen van 12 jaar of ouder.

 

In 2023 beschikt bijna 80 procent van de Nederlanders over digitale basisvaardigheden; in 2021 stond dat percentage op 74 procent. Dit betekent ook dat in 2023 nog steeds een op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder niet over basale digitale vaardigheden beschikt.

Het format van het CBS-onderzoek wordt in verschillende landen toegepast, waardoor landen ook onderling vergelijkbaar zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van enquêtes, het gaat dus niet om een feitelijke toets. Nederland behoort internationaal gezien tot de top, samen met Finland. (tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

De digitale vaardigheid wordt beoordeeld aan de hand van vijf deelvaardigheden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming, en softwaregebruik. De details laten zien dat de vaardigheden verschillen per specifieke vaardigheid. Nederlanders zijn vooral goed in online communicatie, maar op het gebied van softwaregebruik zijn de resultaten minder goed. De digivaardigheid, ook bij meer dan basale vaardigheden, is bij oudere groepen lager.

Als het gaat om informatie en digitale geletterdheid (online informatie opzoeken, nieuws lezen, nepnieuws herkennen), heeft 88 procent van de 12-plussers meer dan basale digitale vaardigheden. Voor gebruik van computers en online diensten (zoals online winkelen, apps installeren, of een online cursus volgen) is dat 82 procent.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top