FNV, CNV en Qlix leggen kaarten voor nieuwe cao op tafel

FNV, CNV en Qlix leggen kaarten voor nieuwe cao op tafel

by Ziptone
14 juni 2019

Vakbonden FNV, CNV en Qlix maken zich op voor de onderhandelingen in de aanloop naar een nieuwe cao voor facilitaire contactcenters. Volgens vakbondsonderhandelaar Elly Heemskerk van FNV moet er wat gebeuren aan het salaris, de pensioenregeling en de eindejaarsuitkering.

Van Heemskerk geeft in een gesprek met dagblad Trouw aan dat ze met zo’n honderd medewerkers uit facilitaire callcenters heeft gesproken. Ze heeft in die gesprekken gehoord over “een eindejaarsbonus van 75 euro die al vijf jaar niet wordt uitbetaald, printers die alleen met toestemming van de zogeheten ‘supervisor’ gebruikt mogen worden, alcoholcontroles die tijdens avonddiensten worden uitgevoerd”. Ook stelt Trouw dat bonussen of winstuitkeringen niet zouden worden verstrekt. Heemskerk schetst een nogal somber beeld van het werk op een contactcenter, zo blijkt uit wat Trouw noteert: “Medewerkers moeten vaak tien tot twaalf klanten per uur helpen. Lukt dat niet, dan krijg je een aantekening. En hoe meer aantekeningen, hoe kleiner de kans is op een vervolgcontract, zegt Heemskerk.”

Eerder deze maand greep vakbond FNV een door de OR van Teleperformance goedgekeurde aanpassing in de minimum cao aan om actie te voeren. Ronald van Schijndel, COO Webhelp en voorzitter van werkgeversorganisatie WFC, stelt dat hij zich zou schamen als plaspauzes niet uitbetaald zouden worden. Hij wijst erop dat de facilitaire contactcenters alles in het werk moeten stellen om personeel aan te trekken en vast te houden. Hij zegt dat de WFC open staat voor cao-onderhandelingen met FNV, CNV en Qlix. Qlix en FNV willen allebei een hoger loon voor de callcentermedewerkers en maken zich hard voor een verplichte pensioenregeling. De WFC geeft aan op zoek te zijn naar constructieve oplossingen voor onder andere vluchtig personeel dat na een maand of zes al vertrokken is en voor een pensioenregeling.

Human Resources
Top