FNV boos over loonbod “steenrijke callcenters”; acties “niet uitgesloten”

FNV boos over loonbod “steenrijke callcenters”; acties “niet uitgesloten”

by Ziptone
16 februari 2022

FNV is niet te spreken over het eindbod van de werkgeversvereniging van facilitaire contactcenters WFC om medewerkers een loonsverhoging van 0,5% te geven. De bond vindt dat “een belediging”; het staat schril contrast met het omzetrecord van ruim een miljard euro die zij het afgelopen jaar boekten, mede door hun rol in de coronapandemie.

Volgens FNV-sectorbestuurder Elly Heemskerk is “de starre houding van de callcenters tekenend voor deze sector. Niet voor niets staan ze bekend als de branche met de slechtste arbeidsvoorwaarden in Nederland. Ondertussen klotst het geld dankzij corona over de plinten. Maar de medewerkers die dat allemaal mogelijk maken, vaak thuis onder lastige omstandigheden hun werk moeten doen en vanwege de toegenomen opdrachten steeds meer werkdruk ervaren kunnen van hun salaris nauwelijks voldoende boodschappen betalen. Niet gek dat een callcentermedewerker het gemiddeld niet langer dan een paar maanden volhoudt bij deze werkgevers.”

Pensioenregeling blijft hoofdpijndossier

De bonden willen dat werkgevers minimaal 3,5% meer loon gaan betalen. Ook moet er een goede pensioenregeling komen; op dit moment bouwen callcentermedewerkers bij een facilitair contactcenter geen pensioen op. Volgens FNV willen de werkgevers over pensioen nadenken, maar laten ze in het midden hoe een regeling eruit moet komen te zien.

Norbert van Liemt van Teleperformance gaf eerder in een interview aan Ziptone aan dat de WFC van plan is om in de eerste helft van dit jaar een pensioenmodel te ontwikkelen dat in de tweede helft van het jaar zou kunnen worden geïmplementeerd. Dat zou betekenen dat er per 1 januari 2023 een pensioenregeling kan zijn. Ook gaf Van Liemt aan dat de bonden te snel willen.

Thuiswerkvergoeding 2 euro per dag

Ook is er ontevredenheid over de geboden thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. Volgens Heemskerk moeten medewerkers van die twee euro zelf een bureau en ergonomische stoel betalen, maar draaien ze ook op voor hoge stookkosten en koffie “waardoor ze uiteindelijk zelf moeten bijbetalen voor het verplicht thuiswerken”. FNV gaat in de eigen verklaring niet in op de mogelijkheid van (vrijwillig) hybride werken.

De bonden leggen het eindbod voor aan hun leden die er de komende tijd over mogen stemmen. De onderhandelaars adviseren de achterban om niet akkoord te gaan. Als het eindbod wordt afgewezen, zijn acties niet uitgesloten, aldus de verklaring van FNV.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top