Europese AI-wetgeving wordt komende jaren verder uitgewerkt

Europese AI-wetgeving wordt komende jaren verder uitgewerkt

by Ziptone
11 december 2023

Er is een voorlopig akkoord bereikt over Europese wetgeving voor AI. Het resultaat van onderhandelingen moet nog worden voorgelegd aan Europees Parlement.

 

Centraal in de nieuwe AI-regels staan risicoklassen. Hoe meer (potentiële) gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De meest risicovolle toepassingen worden verboden; werkgevers en onderwijsinstellingen mogen bijvoorbeeld geen emotieherkenning gebruiken op basis van AI.

Verder geldt dat AI-toepassingen uitlegbaar moeten zijn, dat ze rekening houden met auteursrechten op bronnen die gebruikt worden en in veel gevallen is testen op weerbaarheid van de systemen tegen misbruik verplicht. De regels moeten verder uitgewerkt worden en worden over twee tot drie jaar van kracht. Voor overtredingen wordt een vergelijkbaar boetesysteem opgetuigd als bij de GDPR: onder meer een percentage van de jaaromzet van het bedrijf.

De AI-wetgeving volgt kort na de stapsgewijze invoering een reeks andere wetten en regels op het vlak van digitaal zaken doen, zoals NIS2, DORA en DSA. (Ziptone)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top