AP over ChatGPT: “We volgen de ontwikkelingen”

AP over ChatGPT: “We volgen de ontwikkelingen”

by Ziptone
5 april 2023

Het besluit van Italië om ChatGPT tijdelijk te verbieden heeft andere Europese landen geïnspireerd om te onderzoeken of er hardere maatregelen nodig zijn om de razend populaire chatbots in toom te houden en of dergelijke acties moeten worden gecoördineerd. Dat meldt Reuters.

De Nederlandse AP volgt de ontwikkelingen, aldus een woordvoerder tegen Ziptone, maar er zijn nog geen plannen voor formele stappen. “Iedere toezichthouder maakt zijn eigen afwegingen.”

De Italiaanse privacytoezichthouder verwijt OpenAI dat het bedrijf onder meer geen leeftijd controleert van de ChatGPT-gebruikers. Ook mist de toezichthouder “een rechtsgrondslag die de massale verzameling en opslag van persoonlijke gegevens rechtvaardigt” om de chatbot te “trainen”.

Inmiddels hebben privacytoezichthouders in Frankrijk en Ierland contact opgenomen met hun tegenhangers in Italië om meer te weten te komen over de grondslag van het verbod. Ook Duitsland overweegt om de koers van Italië te volgen door ChatGPT te blokkeren uit bezorgdheid over de veiligheid van gegevens, aldus de Duitse commissaris voor gegevensbescherming in. de krant Handelsblatt. Privacytoezichthouders in Zweden en Spanje zijn nog niet zo ver dat ze actie ondernemen.

Ondertussen heeft OpenAI ChatGPT in Italië op vrijdag offline gehaald. Het bedrijf reageerde nog niet op vragen over andere Europese toezichthouders die mogelijke schendingen in hun landen onderzoeken. (Reuters/Ziptone)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top