Tweede Kamer neemt wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ aan

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ aan

by Ziptone
11 juli 2022

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel “werken waar je wil” aangenomen. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden geloodst. De wet maakt brengt locatie-onafhankelijk werken dichterbij voor werknemers.

In de Wet flexibel werken, die op 1 januari 2016 in werking is getreden, is al een mogelijkheid opgenomen voor werknemers om een arbeidsplaats wijziging te verzoeken; de indieners van de wet (Kamerleden Senna Maatoug (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66)) willen met het nieuwe wetsvoorstel voorkomen dat de werkgever een verzoek te gemakkelijk kan afwijzen.

Aan het recht om thuis te werken zijn wel voorwaarden verbonden, maar als de wet wordt ingevoerd kan iedere werknemer een verzoek bij de werkgever indienen om thuis te werken. De werkgever is verplicht zo’ verzoek inhoudelijk in behandeling te nemen, en de mogelijkheid geldt alleen voor medewerkers die langer dan zes maanden in dienst zijn. Ook moet een verzoek minimaal twee maanden vooraf worden ingediend en moet de werkgever een omvang hebben van minimaal 10 medewerkers. De maatstaven van ‘redelijkheid en billijkheid’ zijn bepalend en de werkgever mag voor maatwerk kiezen. Redenen om een verzoek tot thuiswerken af te wijzen kunnen zijn: overduidelijke plaatsgebondenheid van het werk, eisen rondom het beroep (zoals beroepsgeheim), of culturele argumenten zoals het behoud van sociale cohesie op de werkvloer.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top