Toegankelijkheids-verklaringen: overheid leeft eigen regels niet na

Toegankelijkheids-verklaringen: overheid leeft eigen regels niet na

by Ziptone
11 augustus 2021

Van de 108 overheidsapps met een toegankelijkheidsverklaring is er slechts één die volledig voldoet aan alle eisen: de Berichtenbox-app. Dat blijkt uit antwoord van staatssecretaris Raymond Knops op Kamervragen van de VVD. Knops geeft aan dat hij overheden blijft stimuleren om er werk van te maken. Dat schrijft AGConnect vandaag.

Stichting Appt maakte eerder dit jaar bekend dat een groot deel van ruim negenhonderd overheidsapps niet voldoet aan toegankelijkheidseisen voor gebruikers met een beperking. Daarop stelde de VVD Kamervragen, aldus AGConnect. De VVD wilde onder meer weten hoeveel apps toegankelijk zijn of een toegankelijkheidsverklaring hebben. Er blijken op 23 juni in totaal 108 toegankelijkheidsverklaringen voor apps te zijn gepubliceerd. Slechts één van de apps voldoet volledig aan de toegankelijkheidseisen. 22 apps voldoen gedeeltelijk. 27 apps hebben ‘eerste maatregelen genomen’ en de overige 58 apps voldoen niet aan de toegankelijkheidseisen.

In december 2020 maakte Knops bekend dat er speciale aanjaagteams zouden komen om overheden actief te benaderen om toegankelijkheidsverklaringen te regelen. Dat heeft nog niet geleid tot een verbetering. Overheden zijn sinds september 2020 verplicht om gestandaardiseerde toegankelijkheidsverklaringen te publiceren. Daarmee wordt inzichtelijk hoe ze presteren op het gebied van digitale toegankelijkheid. Het ontbreekt echter aan sancties voor overheden die niet aan de eisen voldoen.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top