Toegankelijkheid overheidsapps voldoet niet aan de eisen

Toegankelijkheid overheidsapps voldoet niet aan de eisen

by Ziptone
30 juni 2021

Overheden moesten op uiterlijk 23 juni verantwoordingsverklaringen publiceren over hun apps. Hierin leggen ze uit welke maatregelen ze nemen om hun websites en applicaties toegankelijk te maken, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie. Volgens Stichting Appt is er van 80 procent van de apps, wat de stichting inschat als minstens 800 apps, geen informatie beschikbaar. Dit schrijft vakblad Binnenlands Bestuur.

De status van slechts 20 procent van de apps is dus bekend, concludeert Appt op basis van het onderzoek. ‘Van de 400 verklaringen die ontbreken verwachten we dat weinig de app status A zal halen.’ Status A wil zeggen dat er geen problemen zijn gevonden en de app geheel voldoet. In het register vond Appt twee verklaringen met status A.

De stichting onderzocht deze twee apps met de hoogste status en merkt op dat eentje daarvan, de BerichtenBox-app van Logius voor het Apple-besturingssysteem, inderdaad toegankelijk is. De andere, de Open Day App van Universiteit van Maastricht, is dat niet. Op het eerste scherm vond Appt vijf toegankelijkheidsfouten. Zo heeft het logo van de universiteit bijvoorbeeld geen alternatieve tekst, wat volgens de toegankelijkheidseisen een zogenaamd afkeurpunt is.

41 apps hebben de status van niveau B, wat betekent dat er een volledig onderzoek is uitgevoerd, de problemen zijn benoemd en er een plan is om deze te herstellen. 46 apps hebben procent heeft niveau C – er zijn eerste maatregelen genomen – en 110 hebben niveau D: er is een verklaring beschikbaar maar er zijn geen stappen gezet om de toegankelijkheid te verbeteren.

De meeste app-ontwikkelaars hebben volgens Appt nog relatief weinig kennis over toegankelijkheid. De meeste ontwikkelaars van apps weten dus niet wat toegankelijkheid inhoudt en al helemaal niet wat ze moeten doen om een toegankelijke app te bouwen, aldus Stichting Appt.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top