Key2burgerzaken van Centric gemoderniseerd

Key2burgerzaken van Centric gemoderniseerd

by Ziptone
28 juli 2023

Beeld: Centric

Sommige ambtenaren in ‘Centric-gemeenten’ zijn al zeker dertig jaar gewend aan het pakket Key2Burgerzaken, een onderdeel van de suite van Centric gericht op de dienstverlening van de lokale overheid. De applicatie is onlangs gemoderniseerd en wordt nu op grote schaal vervangen.

 

Key2Burgerzaken ondersteunt alle processen van de afdeling Burgerzaken voor het vastleggen, bijhouden en verstrekken van persoonsgegevens. Maar liefst 185 van de 342 Nederlandse gemeenten maken gebruik van de Centric suite voor Burgerzaken; goed voor de gegevensverwerkingen van 65% van alle inwoners van ons land. Het is tevens een van de belangrijkste tools van KCC- en baliemedewerkers bij gemeenten; de oplossing wordt gebruikt bij het verwerken van geboortes, overlijden, verhuizing, huwelijk en paspoortvernieuwingen. Het systeem werkt nauw samen met de Basis Registratie Personen (BRP), de opvolger van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Meekijken met de baliemedewerker

Zeven jaar geleden is besloten de applicatie gefaseerd en modulair te moderniseren. Dat heeft geleid tot een aantal nieuwe toepassingen. Burgers kunnen aan de balie onder meer meekijken met handelingen van de baliemedewerker en een selectie van de gegevens zien – denk aan het nieuwe adres bij een adreswijziging. Volgens AG Connect hebben baliemedewerkers door deze gefaseerde aanpak een tijd lang met twee systemen gewerkt: het oude en het systeem met de nieuwe modules. Er is tijdens het moderniseringsproject gebruik gemaakt van een expertgroep met eindgebruikers die elke zes weken bijeen kwam.

De nieuwe versie van Key2Burgerzaken is nu een cloudgebaseerde oplossing en daarmee een standaardpakket geworden. Bij het grootste gedeelte van de gemeenten draait de Burgerzaken-applicatie nog volledig on-premises. Gemeenten hebben beperkte mogelijkheden om de oplossing aan te passen aan hun werkwijze of beleid. Vanaf 2024 kunnen gemeenten de database en de applicaties ook als een echte software-as-a-service (SaaS)-toepassing gaan afnemen. (Ziptone/AG Connect)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top