Investering ICT huisarts moet patiënt ten goede komen

Investering ICT huisarts moet patiënt ten goede komen

by Ziptone
25 september 2018

Er gaat de komende jaren flink geïnvesteerd worden in ICT voor huisartsen. In de miljoenennota worden specifieke programma’s genoemd, die in het hoofdlijnenakkoord verder worden uitgewerkt. Dit akkoord is het resultaat van gesprekken die tussen het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, de LHV en InEen hebben plaatsgevonden. De investering in ICT is onderdeel van een breder pakket aan afspraken die alle als doel hebben meer tijd voor de patiënt te realiseren.

De hoofdlijnen in het akkoord betreffen: toetsbare basiseisen van ict-systemen, uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners, investeren in regionale kennisdeling en digitale inzage door patiënten in hun eigen dossier. “Het is van belang dat huisartsen de tijd hebben om de vraag achter de vraag te verhelderen zodat de patiënt daarna passende ondersteuning of zorg kan ontvangen binnen de huisartsenpraktijk, dan wel door gericht te verwijzen naar een andere professional”, zo lezen we in het akkoord.

Patiënten krijgen inzage in eigen dossier

Op korte termijn moet het voor patiënten mogelijk zijn om via OPEN (Ontsluiten van de patiëntengegevens Eerstelijn in Nederland) inzage te krijgen in hun eigen dossier. Onder leiding van een kwartiermaker moet dit plan verder geconcretiseerd worden. Op deze moeten moeten huisartsen volgens de wet uiterlijk in 2020 aan iedere inwoner die dat wenst veilig, betrouwbaar en zonder kosten, digitaal toegang kunnen verlenen aan de persoonlijke gezondheidsgegevens.

Lees ook: VIJF ZIEKENHUIZEN KARTREKKERS IN DIGITALISERING

Technologie
Top