FCC verbiedt toepassing kunstmatige stemmen bij robocalls

FCC verbiedt toepassing kunstmatige stemmen bij robocalls

by Ziptone
12 februari 2024

In de VS zijn geautomatiseerde telefoongesprekken waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige stemmen (robocalls), met ingang van 8 februari verboden. Dat heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) besloten door middel van een Declaratory Ruling.

 

Met dat besluit wordt erkend dat oproepen met AI-gegenereerde stemmen ‘kunstmatig’ zijn onder de Telephone Consumer Protection Act (TCPA). Het gaat hierbij onder meer om de toepassing van kunstmatige stemmen bij zogenaamde robocalls: geautomatiseerde calls met synthetische stemmen, vaak gericht op oplichting. In veel gevallen worden zelfs stemmen gekloond van bekenden van beoogde slachtoffers of van beroemdheden. In de regelgeving is nu vastgelegd dat het gebruik van AI om de stem in deze robocalls te genereren illegaal is. Robocalls zelf zijn in de Verenigde Staten (nog) niet verboden, maar dat verbod geldt nu dus wel voor gesprekken waarbij er gebruik is gemaakt van stemmen die door middel van AI zijn gegenereerd.

De Telephone Consumer Protection Act is de belangrijkste wet die de FCC gebruikt om ongewenste telefoontjes te beperken. Deze wet beperkt het voeren van telemarketinggesprekken en het gebruik van automatische telefoonkiessystemen en kunstmatige of vooraf opgenomen spraakberichten.  Volgens de FCC-regels zijn telemarketeers ook verplicht om vooraf uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van consumenten te krijgen voordat ze met een robot kunnen bellen. Deze Declaratory Ruling zorgt ervoor dat AI-gegenereerde stemmen in oproepen ook aan diezelfde normen worden gehouden. (FCC)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top