Concurrentiebeding op de helling

Concurrentiebeding op de helling

by Ziptone
5 maart 2024

Volgens Minister Van Gennip (SZW) belemmert het huidige concurrentiebeding te veel de arbeidsmarkt en legt het onnodige druk op de rechtspraak, omdat het relatief vaak wordt aangevochten bij de rechter. Daarom heeft ze een wetsvoorstel met aangescherpte regels opgesteld dat nu beschikbaar is voor internetconsultatie.

Het doel van de werkgever is om met een concurrentiebeding zijn bedrijfsbelangen te beschermen, zoals bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen, kennis over tarieven, klantgegevens en -bestanden en goodwill. Uit onderzoek is echter gebleken dat het concurrentiebeding in veel gevallen wordt opgenomen in arbeidsovereenkomsten, vaak als standaardbepaling, ook wanneer hiertoe geen noodzaak of aanleiding is.

Onder de voorgestelde aanpassingen vallen onder meer een wettelijke begrenzing van de werkingsduur, de noodzaak van een geografische afbakening die bovendien specifiek en gemotiveerd is in een contract; en de verplichting van de werkgever om een vertrekkende werknemer een vergoeding te betalen wanneer deze aan het beding wordt gehouden (een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris). Ook overweegt  of het concurrentiebeding kan worden verboden tot een salarisgrens van minimaal anderhalf keer het modaal inkomen. (Overheid.nl)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top