Amsterdam past aanbestedingsprocedure aan na bezwaar Pegamento

Amsterdam past aanbestedingsprocedure aan na bezwaar Pegamento

by Ziptone
7 januari 2023

De gemeente Amsterdam gaat voortaan op een andere manier aanbesteden. Aanleiding zijn de problemen rond een ICT-project dat nog vóór aanvang van de werkzaamheden 85 procent duurder uitvalt dan geraamd. Dat schrijft Het Parool.

De kosten voor een nieuw, geïntegreerd automatiseringssysteem voor onder andere het contactcenter en klantenrelatiebeheer werden door de gemeente geraamd op 14 miljoen euro. Het bedrag van 14 miljoen euro was in de aanbesteding geen ‘hard plafond’, zo kregen geïnteresseerde bedrijven in maart vorig jaar te horen, maar veel hogere offertes zouden weinig kans maken.

Onderdelen van de geïntegreerde omgeving zijn volgens de gemeente systemen als een kennisbank en een ‘wachtrijsysteem waarmee we bij de stadsloketten Amsterdammers oproepen aan de balie’. Op dit moment gebruikt de gemeente voor de dienstverlening in totaal 35 aparte applicaties, waarvan 7 applicaties aan vervanging toe waren.

Toch gunde de gemeente de opdracht aan Deloitte, dat bijna 26 miljoen vroeg – meer dan twee keer zoveel als Pegamento, dat een inschrijfprijs van ruim 12 miljoen hanteerde. Pegamento leek aanvankelijk de opdracht binnen te slepen, maar werd in een laat stadium terzijde geschoven omdat het automatiseringsbedrijf geen goede referentie kon overleggen. Pegamento stapte daarop naar de rechter, die uiterst kritisch was over het verloop van de aanbesteding, maar geen reden zag de uitkomst ervan te wijzigen.

Evaluatie gemeente

Uit een evaluatie concludeert de gemeente dat de oorspronkelijke raming ‘niet realistisch is voor de gevraagde kwaliteit’, zo schrijft wethouder Hester van Buren (Dienstverlening) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad. In de toekomst splitst de gemeente de beoordeling van de binnengekomen offertes in tweeën. In eerste instantie zal de geldigheid van de inschrijving worden beoordeeld, pas daarna de kwaliteit. Bij de aanbesteding voor het ICT-project verliep het proces omgekeerd.

“De (kosten)raming van het platform was voor ons een nieuwe opgave.”

De gemeente stelt nu dat zij voor het eerst te maken heeft gehad met de aanbesteding “van een platform waarin verschillende functionaliteiten geïntegreerd zijn.” Ook de (kosten)raming van het platform was “een nieuwe opgave”, aldus de wethouder. Er is een marktconsultatie geweest die hebben geholpen bij het beter voorbereiden van de aanbesteding, maar de gemeente geeft aan dat dit niet heeft geleid tot een duidelijke indicatie van de kosten. Daarom heeft de gemeente – om de inschrijvingen te kunnen vergelijken in termen van beste kwaliteit-prijsverhouding – in de aanbestedingsleidraad “een (fictieve) opdrachtwaarde geraamd op een bedrag van circa € 14 miljoen.”

Bezwaar Pegamento

Serge Poppes, directeur van Pegamento, nam donderdag de ongebruikelijke stap om een brief naar de gemeenteraad te sturen. Hij wilde de suggestie dat zijn bedrijf het op kwaliteit heeft afgelegd de wereld uit helpen. Van Buren laat in haar brief aan de raad weten dat Pegamento nog steeds ‘een gewaardeerde partner’ is. Momenteel is het bedrijf leverancier bij de gemeente voor een aantal applicaties. (Ziptone/Het Parool)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top