Linux Foundation wil ethische standaard stemherkenning

Linux Foundation wil ethische standaard stemherkenning

by Ziptone
30 juni 2021

De Linux Foundation wil standaarden voor stemherkenning gaan ontwikkelen, die vervolgens als ethische richtlijnen kunnen gaan gelden. De stichting heeft hiervoor het Open Voice Network (OVN) in het leven geroepen en stelt de middelen beschikbaar om tot de standaarden te komen.

Het gaat hierbij primair om ethisch en verantwoord gebruik van de stemherkenningstechnologie, die in klantcontact bijvoorbeeld wordt gebruikt voor verificatiedoeleinden en bij de toepassing van virtuele assistenten zoals Alexa en Siri en voicebots in contactcenters. Ook wil het Open Voice Network (OVN) meer inclusiviteit realiseren, zodat variaties in stemmen meer ruimte krijgen. Daarnaast wijzen de initiatiefnemers erop dat een stem veel meer informatie over de persoon bevat dan een vingerafdruk: ook de emotionele toestand van iemand kan uit de stem worden afgeleid.

Het netwerk heeft een groep ambassadeurs, waaronder Wijnand Jongen, voorheen directeur van Thuiswinkel.org en momenteel nog president van Ecommerce Europe, en Maarten Lens-FitzGerald.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top