Telemarketing staat in verschillende landen onder druk, wat her en der tot aanscherping van de regels leidt. Ook in Nederland worden de regels de komende tijd stringenter. Eerdere aanscherpingen in Frankrijk bleken onvoldoende effectief, waardoor daar nu een volledige opt-in komt.
In Zweden was de aankondiging van een onderzoek naar een mogelijk verbod reden voor branchevereniging Konekta om in actie te komen. Regulering ja, maar een verregaand verbod vindt men te ver gaan. Het argument: een verbod leidt tot verlies van banen en van “een waardevol contactkanaal voor veel consumenten”.
In Duitsland gaat het Bundesnetzagentur over het toezicht op de regels; jaarlijks komen en tienduizenden klachten binnen en wordt er voor bijna anderhalf miljard euro aan boetes opgelegd. In Duitsland wordt relatief veel gebruik gemaakt van outbound telemarketing.
In Frankrijk konden blokkeermogelijkheden en stringente regels voor telemarketing niet voorkomen dat waakhond DGCCRF in 2024 51.870 klachten van consumenten ontving in verband met telefonische werving. In Frankrijk is telemarketing alleen toegestaan op weekdagen tussen 10:00 en 13:00 en van 14:00 tot 20:00 uur. Bellen is verboden in de weekends en op feestdagen. Verder mag een consument niet meer dan vier keer per maand door hetzelfde bedrijf worden gebeld voor wervingsdoeleinden.
De DGCCRF controleerde vorig jaar meer dan 6.200 bedrijven. Ruim de helft hiervan bleek de regels niet na te leven. Vanwege de aanhoudende klachten en het tekortschieten van de Bloctel-lijst treedt er op korte termijn nieuwe wetgeving in werking.
In België bestaat de ‘Bel me niet meer’-lijst ruim tien jaar. Er zijn 1,5 miljoen mensen geregistreerd, in 2024 kwamen er bij waakhond FOD Economie ongeveer 4.000 meldingen binnen over ongewenste telefonische reclameoproepen. Het aantal klachten neemt over de jaren wel geleidelijk af. FOD Economie lanceerde in 2024 het digitale platform ConsumerConnect als centraal meldpunt voor consumentenklachten, waar ook telemarketingklachten kunnen worden ingediend.
Nederland: ACM gaat strenger handhaven
In Nederland ontving de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2024 bijna 84.000 meldingen van consumenten over uiteenlopende problemen, waaronder agressieve of misleidende telefonische verkoop. Dit was een stijging van ruim 10% ten opzichte van 2023.
Dit jaar kondigde de ACM intensiever toezicht aan, dat met name gericht zal zijn op energie- en telecomaanbieders. Bedrijven hebben tot 1 juli 2025 om processen op orde te brengen; daarna volgen audits en mogelijk boetes of last onder dwangsom.
Daarnaast is in 2024 de Energiewet in werking getreden, waarin beperkingen zijn opgenomen rondom telemarketing. Via de Telecommunicatiewet wordt toegewerkt naar een algemeen verbod op het bellen onder klantrelaties, met een uitzondering voor goede doelen, uitgeverijen en loterijen gericht op goede doelen rond sport, cultuur of welzijn. De nieuwe telemarketingregels komen neer op een opt-in en treden in werking op 1 juli 2026.
Ook de regels op het gebied van colportage worden aangepast, waaronder een nieuwe afkoelperiode van drie dagen en een verplichting voor aanbieders om een digitale ontbindingsfunctie aan te bieden op hun website of app. Deze functie moet het consumenten mogelijk maken om een overeenkomst net zo eenvoudig te ontbinden als zij die hebben gesloten, wat lijkt op het Amerikaanse uitgangspunt van ‘click to cancel‘.
Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden bij de DDMA, die ook een legal update organiseert. Eerstvolgende stap in de Nederlandse regulering is de internetconsultatie voor het wetsvoorstel, te vinden op internetconsultatie.nl.