Werkgevers zetten financiële middelen in voor vinden en behouden medewerkers

Werkgevers zetten financiële middelen in voor vinden en behouden medewerkers

by Ziptone
10 mei 2023

Zes van de tien werkgevers maken gebruik van aanbrengpremies om aan nieuw personeel te komen. 45% van de werkgevers biedt nieuwe instromers een hoger salaris of direct een vast contract. 80% van de werkgevers vertrouwt op externe inhuur als een van de antwoorden op de tekorten.

Dat blijkt uit het onderzoek ′Vissen in een steeds legere vijver’ van werkgeversvereniging AWVN onder 415 werkgevers, eind vorig jaar uitgevoerd en eind vorige maand uitgebracht.

Werkgevers maken zich grote zorgen over de gevolgen van hun onderlinge concurrentie om personeel. Negen van de tien werkgevers heeft een tekort aan personeel en ondervindt daar problemen door, onder andere in de vorm van een verhoogde werkdruk bij het zittende personeel. Een kwart van de werkgevers vraagt parttimers binnen deze groep om meer uren te draaien. Het personeelsverloop bedroeg vorig jaar gemiddeld 12%.

Aanhoudende krapte

AWVN waarschuwt dat de arbeidsmarkt de komende decennia krap zal blijven vanwege de krimp van de beroepsbevolking in de komende jaren. De werkgeversvereniging heeft vijf tips voor de lange termijn, waaronder scherpere keuzes maken over welk werk echt noodzakelijk is en het inzetten van automatisering. AWVN adviseert werkgevers ook om breder te kijken naar de arbeidsmarkt en meer te investeren in scholing en ontwikkeling. Ook pleit AWVN voor een eenvoudiger, transparanter belastingstelsel met als uitgangspunt dat werken altijd loont. (AWVN)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top