Wereldwijde Interpol-operatie tegen frauduleuze callcenters

Wereldwijde Interpol-operatie tegen frauduleuze callcenters

by Ziptone
23 juni 2022

interpolHet resultaat van een wereldwijde operatie van Interpol in maart, april en met van dit jaar is dat op verschillende plekken in maar liefst 76 landen invallen zijn gedaan en aanhoudingen zijn verricht. De actie, met codenaam First Light 2022, was gericht tegen verschillende vormen van social engineering-fraude inclusief de bijbehorende callcenteroperaties.

Interpol rapporteert dat er op 1.770 locaties invallen zijn gedaan, circa 3.000 verdachten zijn geïdentificeerd en 2000 mensen zijn aangehouden. Interpol heeft verder bijna 4.000 bankrekeningen bevroren en 50 miljoen dollar aan illegale fondsen onderschept.

In Singapore werden onder meer acht verdachten gearresteerd die via sociale media en berichtensystemen goedbetaalde online-marketingbanen aanboden, waarbij slachtoffers aanvankelijk weinig verdienden, en vervolgens meer leden moesten werven om commissies te verdienen.

Interpol heeft ter voorbereiding van Operatie Firstlight 2022 – die nu voorlopig beëindigd is – informatie uitgewisseld over verdachten, verdachte bankrekeningen, onwettige transacties en communicatiemiddelen zoals telefoonnummers, e-mailadressen, frauduleuze websites en IP-adressen. Interpol voert sinds 2014 ieder jaar een First Light-operatie uit. (Interpol)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top