WeChat onder druk in de VS

WeChat onder druk in de VS

by Ziptone
21 september 2020

Het grootste geïntegreerde messagingplatform van China, WeChat, wordt tegengewerkt door de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft geprobeerd per decreet een downloadverbod in te stellen via het Amerikaanse Ministerie van Handel. Zijn argument is dat WeChat een gevaar zou kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Volgens de rechter is dat verbod echter in strijd met het Eerste amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten. Het betekent dat Apple en Google de app kunnen blijven aanbieden.

WeChat heeft 19 miljoen Amerikaanse gebruikers, veelal Chinees-Amerikanen die met het thuisfront communiceren. WeChat is marktleider in China waar rondom de messaging app, die een belangrijk klantcontactkanaal vormt, een uitgebreid ecosysteem van diensten is ontstaan. Zo verwerkte het WeChat-platform 46 miljard financiële transacties, niet per jaar maar op één dag. Ook in Nederland spelen bedrijven in op de enorme potentie van WeChat.

De rechtszaak was niet door het Chinese moederbedrijf Tencent aangespannen, maar door de WeChat Users Alliance, aldus Emerce. Ook TikTok, dat vermoedelijk alleen wordt toegestaan in de VS in de vorm van een nieuw Amerikaans bedrijf, loopt tegen obstakels aan bij het uitbouwen van activiteiten in de VS. Vermoedelijk nemen Oracle en Walmart samen een belang in het Amerikaanse TikTok Global.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top