Vaccinatieplicht op de werkvloer?

Vaccinatieplicht op de werkvloer?

by Ziptone
22 januari 2021

Hoe zit het met vaccinatieplicht op de werkvloer? Arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS reageerde op een aantal vragen, voorgelegd door dagblad Trouw. Hier de korte versie.

Mag een werkgever zijn personeel vragen zich te laten vaccineren? 

Ja maar dat moet een vrijblijvend verzoek zijn, waar geen consequenties aan mogen worden verbonden.

Mag een werkgever een vaccinatie verplichten? 

Nee, vaccinatie is altijd een vrijwillige keuze.

Mag een werkgever vragen wie zich wel en niet hebben laten vaccineren?

Nee, een werkgever mag niet vragen of werknemers of sollicitanten zich hebben laten vaccineren. Ook niet via een bedrijfsarts. De werknemer is niet verplicht vragen op dit vlak te beantwoorden, maar mag het wel uit eigen beweging aan de werkgever vertellen. Deze informatie mag nooit worden geregistreerd.

Mag een werkgever de keuze maken om voor bepaalde functies of op bepaalde afdelingen alleen gevaccineerde werknemers toe te laten?

Volgens het instructierecht mag een werkgever bepaalde voorschriften opleggen over hoe je je hoort te gedragen als werknemer. Je zou daarin ook kunnen opnemen dat alleen personeel dat gevaccineerd is − en dat uit vrije wil met de werkgever deelt − op een bepaalde afdeling mag werken. Zo’n voorschrift moet wel een duidelijk belang hebben en proportioneel zijn (denk aan de zorg). In andere gevallen moet de werkgever voor passend werk op een andere afdeling zorgen. Dat moet een werknemer wel accepteren.

Mag de werkgever stoppen met loonbetaling als werknemer zich weigert zich te laten vaccineren en vervolgens ziek wordt?

Nee, de werkgever moet gewoon loon doorbetalen als een werknemer die een vaccinatie weigert ziek wordt.

Mag een werkgever andere maatregelen opleggen, zoals het dragen van een mondkapje, voor iemand die zich niet laat vaccineren?

Hier is de jurist van DAS minder expliciet over. Een werkgever mag volgens het instructierecht binnen redelijke grenzen bepalen hoe werknemers zich moeten gedragen en wat ze moeten dragen. De werkgever mag de medewerker verzoeken om een mondkapje te dragen, maar ook om op een afdeling te gaan werken waar meer ruimte is om afstand van collega’s te houden.

Lees het volledige artikel

 

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top