Under cover bij contactcenter Wehkamp draagt bij aan journalistieke prijs

Under cover bij contactcenter Wehkamp draagt bij aan journalistieke prijs

by Ziptone
17 juni 2024

Van BergeijkJournalist Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs gewonnen met zijn boek waarin verschillenden undercoververhalen zijn opgenomen. Van Bergeijk was onder meer koffersjouwer op Schiphol en ‘callcentermedewerker’ bij Wehkamp.

 

De Brusseprijs is de prijs (10.000 euro) voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Voor Undercover aan het werk (uit 2023) ging Van Bergeijk een aantal jaar undercover bij werkgevers om de lezer een inkijkje te geven in banen aan de onzichtbare kant van de economie: naast de customer service van Wehkamp werkte hij ook in de logistiek bij Bol.com, als Uber-chauffeur en bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Lees ook: Leer een vak in twee weken tijd

Volgens de jury laat het boek zien dat naast secundaire bronnen ook de journalistiek zelf – naar de bron gaan en goed kijken en luisteren, ook als dat moeilijk is – belangrijk blijft. Bij veel media is de methode omstreden of zelfs verboden, omdat journalisten hun bronnen met een open vizier tegemoet zouden moeten treden. De jury is van mening dat de methode is toegestaan in situaties die anders niet te controleren zijn. De prijs is onderdeel van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). (NRC)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top