In Nederland doet 40% van de werkgevers nog niks met AI, blijkt uit representatief onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN. Gebrek aan kennis over de mogelijkheden van AI is de belangrijkste reden om de technologie nog links te laten liggen, aldus berichtgeving van het FD.
Ook blijken Nederlandse werkgevers relatief terughoudend, vergeleken met die in landen om ons heen. Een op de vijf is ook niet van plan om ermee aan de slag te gaan.
Werkgevers weten bijvoorbeeld niet hoe ze de technologie nuttig kunnen inzetten, of maken zich zorgen over de veiligheid ervan. AWVN maakt zich op zijn beurt zorgen over de houding van Nederlandse werkgevers want we hebben te maken met enorme krapte op de arbeidsmarkt. AWVN ziet juist kansen voor efficiënter werken, betere besluiten en het overnemen van taken. In veel sectoren stijgen de lonen sneller dan de inflatie. “Als de productiviteit niet meestijgt, wordt het ook lastig om de inflatie in de hand te houden.”
Lees ook: Klantcontactsector koploper met GenAI toepassingen?
Uit onderzoek in opdracht van technologiebedrijf Google eerder dit jaar bleek dat bedrijven in België, Luxemburg en Denemarken vaker verwachtten de komende vijf jaar AI in te zullen zetten om werkzaamheden te automatiseren. Ook onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx toonde aan dat Nederlandse werkgevers minder vaak inzetten op AI dan die in onder meer Duitsland en Polen.
Werkgevers die AI wel inzetten en het gebruik ervan ook willen uitbreiden (opgeteld 50%), doen dat voornamelijk om efficiënter te werken en de kwaliteit van hun diensten of producten te verhogen, blijkt uit het AWVN-onderzoek. Maar weinig werkgevers (16%) zien AI als oplossing voor personeelstekorten. (FD)