TP beperkt dienstverlening voor TikTok

TP beperkt dienstverlening voor TikTok

by Ziptone
19 november 2022

Teleperformance beperkt de moderatie-dienstverlening aan TikTok. Het bedrijf stop met “het zeer flagrante deel van de Trust en Safety business”. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend. In de dagen voorafgaand aan dat besluit is TP intensief bezig geweest met “consistente feedback die in de afgelopen dagen is ontvangen van een grote meerderheid van de aandeelhouders”, aldus TP in een verklaring.

Teleperformance is er nog steeds van overtuigd dat deze moderatie-activiteiten een essentiële rol vervullen in de samenleving en wijst erop dat Teleperformance een van de weinige bedrijven ter wereld is die deze dienst professioneel en op wereldwijde schaal kan leveren, met de hoogste normen voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers. Het bedrijf stapt nu uit dit “zeer schadelijke segment” van activiteiten. TP zal samen met de opdrachtgevers op zoek gaan naar geschikte alternatieven.

De problemen rondom de TikTok-moderatie begonnen op 20 oktober met een publicatie van Time magazine. Het artikel vestigde de aandacht op de omstreden werkinhoud, maar wees ook op het verschil tussen direct door TikTok ingehuurde medewerkers (met een maandsalaris van ongerekend 2900 dollar) en medewerkers, ingehuurd door TP (met een maandsalaris van omgerekend 254 dollar, op basis van een zesdaagse werkweek met werkdagen van 10 uur). Dat laatste salarisniveau ligt iets boven het minimum loon van Colombia.

Het werk van de TikTok-moderatoren bestond uit het bekijken en beoordelen van video’s waarin onder mee vormen van (seksueel) geweld en ongevallen te zien waren. Tegenover dit werk stond, zo vond Time uit, een karige bonus/malusregeling en nauwelijks enige psychologische support. Het effect: veel uitval en ernstige psychische problemen bij medewerkers. De publicatie leidde er toe dat op 9 november de onderminister van Labor Relations, Edwin Palma, om opheldering verzocht en medewerkers opriep met informatie en bewijs te komen. De publicatie leidde ook tot een koersval van het aandeel TP aan de Parijse beurs.

Het besluit om met dit onderdeel van de contentmoderatie te stoppen werd beloond door de aandeelhouders, waardoor het aandeel steeg. Na de bekendmaking gaf TP ceo Daniel Julien een toelichting aan beursanalisten. Het bedrijf zal niet langer nieuw werk op het gebied van zeer extreme content-moderatie aannemen, aldus Julien. Maar het bedrijf blijft wel content-moderatiediensten leveren voor andere opdrachtgevers. (TP/Reuters).

(In een eerdere versie van dit artikel van 19 november stond vermeld dat TP zou stoppen met contentmoderatie voor TikTok. Dat bleek onjuist en is op 20 november gecorrigeerd in dit stuk – red.) 

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top