Tienduizenden uren onuitlegbaar Vlaams contactonderzoek

Tienduizenden uren onuitlegbaar Vlaams contactonderzoek

by Ziptone
5 april 2022

Het Truiense callcenter Callexcell heeft voor ongeveer 70.000 uren contactopsporing aangerekend waarvan volgens de forensische audit niet duidelijk is of die ook gepresteerd zijn. Oppositiepartij Vooruit wil dat er een strafonderzoek komt naar álle callcenters voor contactopsporing. Dat schrijft dagblad Het Belang van Limburg.

 

Eind maart maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid de forensische audit over de contactopsporing bekend. Aanleiding voor het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, waren getuigenissen in Het Laatste Nieuws waaruit bleek dat Yource, een van de zes callcenters die instaan voor contactopsporing, systematisch contacttracers ingeschakeld zou hebben voor andere klanten. Tegen Yource loopt een gerechtelijk onderzoek. Maar ook bij de andere callcenters is steeds een post van drie tot vier miljoen euro niet uitlegbaar, het equivalent van tienduizenden uren verschil tussen aanmelding en facturatie. Bij Yource en In2com gaat dat zelfs over 85.000 uren, aldus HBvL.

Grote volumes niet uitlegbaar

Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche van oppositiepartij Vooruit wil dat de Vlaamse regering ook klachten indient bij het parket tegen de andere callcenters (CallExcell, Call-IT, In2Com, N-Allo en IPG) die betrokken waren bij de contactopsporing zodat het gerechtelijk onderzoek kan worden uitgebreid. Ook wil de partij dat Deloitte verder onderzoek doet, waarvoor interviews en inzage in de boekhouding nodig is. Tot nu toe komt Deloitte tot de constatering dat voor 22 procent van het aantal gefactureerde uren geen agents beschikbaar waren. Callexcell, een van de uitvoerders van het contactonderzoek, heeft volgens de audit 69.913 uren aangerekend waarvoor de werknemers niet aangemeld waren op het IT-platform van de overheid, wat neerkomt op ongeveer 3,6 miljoen euro van de totale factuur van 15,7 miljoen euro van Callexcell.

Gemiddeld 166 uur voor opleiding

Daarnaast is systematisch overmatig veel tijd gefactureerd voor opleidingen en vergaderingen, aldus Vooruit. Een opleiding duurt meestal 8 uur, terwijl een agent hier gemiddeld 166 uur voor opgeeft. Ook geven de contactcenters allen zo’n 1000 uur (over een periode van zes maanden) aan voor IT-problemen, waarbij agents een inlog van een collega-agent zouden gebruiken. Vooruit stelt dat op dat inlogaccount dan 200 procent werk te zien zou moeten zijn. (HBvL)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top