Teleperformance ondersteunt vakbondsactiviteiten met overeenkomst

Teleperformance ondersteunt vakbondsactiviteiten met overeenkomst

by Ziptone
21 april 2023

Teleperformance heeft afgelopen week een overeenkomst gesloten waarin haar gezamenlijke inzet voor de rechten van werknemers in Colombia wordt bevestigd. Het is een vervolgstap op de wereldwijde overeenkomst die op 1 december 2022 in Parijs is ondertekend.

 

Met de overeenkomst wordt door Teleperformance de uitoefening van vakbondsactiviteiten met vrijheid en autonomie voor de in Teleperformance Colombia aanwezige werknemersorganisatie gegarandeerd. Bovendien geeft de overeenkomst de vakbonden toegang tot de werknemers op de werkplek om de voordelen van het lidmaatschap van de vakbond te bespreken. Ook krijgt de vakbond digitale toegang tot zowel werknemers op afstand als werknemers op verschillende locaties.

“Het bedrijf heeft zich bereid getoond een constructieve relatie op te bouwen waarin het kansen op werk blijft bieden onder legale en waardige omstandigheden. Het bedrijf heeft publiekelijk toegezegd dat werknemers die besluiten lid te worden van de vakbond, of die een bredere rol willen spelen als vakbondsvertegenwoordiger of -leider, niet zullen worden gediscrimineerd,” aldus de verklaring van UNI Global.

Modelovereenkomst

De overeenkomst in Colombia is de eerste uitvoering van de eerdergenoemde wereldwijde overeenkomst tussen UNI Global Union en Teleperformance. De overeenkomst dient als wereldwijd model voor de manier waarop vakbonden en bedrijven kunnen samenwerken om de bescherming van de rechten van werknemers, het scheppen van fatsoenlijke en kwalitatief goede banen en de sociale dialoog te waarborgen.

De overeenkomst voorziet in maatregelen, garanties, ruimtes voor dialoog en communicatiekanalen tussen de vakbond, de werknemers en het bedrijf die het mogelijk maken een goede relatie op te bouwen. En het vergemakkelijkt de uitoefening van de vrijheid van vakvereniging, die de partijen beschouwen als een mensenrecht waarvan de erkenning iedereen ten goede zal komen.

 

De overeenkomst is mede te danken aan de vice-minister van Arbeidsverhoudingen en -inspectie van Colombia, Edwin Palma Egea. “Dankzij zijn bemiddeling en het Colombiaanse ministerie van Arbeid hebben we een overeenkomst bereikt die gunstig is voor de partijen en ongetwijfeld ook voor Colombia,” aldus de gezamenlijke verklaring van UNI Global en Teleperformance.

Aanleiding voor het nieuwe beleid van Teleperformance is een reeks van ontwikkelingen in Colombia, waarbij de overheid van het land een onderzoek instelde naar vermeende wantoestanden bij BPO-activiteiten. In de periode van de berichtgeving hierover en de ingreep van de Colombiaanse overheid verloor het aandeel Teleperformance 38 procent aan waarde. (UNI Global)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top