Teleperformance boekt recordwinst over 2022

Teleperformance boekt recordwinst over 2022

by Ziptone
17 februari 2023

Teleperformance heeft gisteren de jaarresultaten over 2022 bekend gemaakt. Het bedrijf spreekt over een robuuste groei, een omzet van 8,2 miljard euro en een recordwinst van (afgerond) 1,3 miljard euro in een zeer uitdagend jaar. Het bedrijf verwacht de doelstelling voor 2025 – meer dan 10 miljard euro omzet – nog steeds te halen.

 

Het bedrijf heeft ook andere milestones behaald. De omvang bedraagt meer dan 410.000 werknemers, waarvan de helft inmiddels op afstand werkt. Het bedrijf geeft verder aan dat het op de 11e plaats in de wereldwijde top 25 van beste werkgevers van Fortune Magazine staat en dat TP in 64 landen een Great Place to Work-certificering als Beste Werkgever heeft behaald – representatief voor meer dan 97% van het totale personeelsbestand. Daarnaast meldt TP dat het succesvol heeft geacteerd als antwoord op de “ongegronde polemieken die in het tweede semester opdoken over de ESG-praktijken in de content moderation-activiteiten van de Groep in de Verenigde Staten en Colombia”.

De geruchten leidden uiteindelijk tot ondertekening van een wereldwijd akkoord met UNI Global Union. Daarnaast werd een aantal constructieve bijeenkomsten met de Colombiaanse regering georganiseerd die tot positieve resultaten hebben geleid. Ook is een externe audit door Bureau Veritas uitgevoerd. Hiermee heeft TP “onafhankelijke zekerheid gekregen over het gebruik en de opname van de richtlijnen van de internationale norm ISO 26000 (gericht op sociale verantwoordelijkheid).

In Nederland is het bedrijf afgelopen week door het gerechtshof in Den Haag op de vingers getikt wegens het niet uitbetalen van een bonus aan een specifieke groep medewerkers.

EMEA-regio: corona-effect

In de EMEA-regio behaalde TP in 2022 een omzet van 2,657 miljard euro. Dat komt neer op een daling van bijna 8%, die wordt toegeschreven aan de sterke afname van de bijdrage van Covid-ondersteuningscontracten in Nederland, het VK, Frankrijk en Duitsland. De EBITA in de EMEA-regio kwam uit op 271 miljoen euro in 2022, tegenover 350 miljoen euro in 2021. De marge in 2022 kwam uit op 10,2% tegenover 12,1% een jaar eerder. Ook hier is het effect van de sterke terugloop van de Covid-ondersteuningscontracten te zien, die, zo zegt TP “in 2021 een zeer positief effect hadden op de marge van de regio, met name in Frankrijk en Nederland”.

De hubs in Portugal, Egypte en Turkije, waar meertalige activiteiten worden verricht, leveren de belangrijkste bijdrage aan de inkomstenstroom van de regio. In het VK was er een snelle groei bij de bank- en verzekeringssector en overheidsinstellingen.

Vooruitzichten 2023

Teleperformance verwacht dat 2023 opnieuw een jaar van aanhoudende, winstgevende groei wordt met een omzetgroei van ongeveer +10% (exclusief Covid-ondersteuningscontracten). TP verwacht dat de verdere terugloop in Coronadienstverlening zal leiden tot meer dan 200 miljoen euro omzetreductie. Tot slot geeft het bedrijf aan gerichte overnames te blijven doen die waarde kunnen creëren en het bedrijfsmodel van de Groep kunnen versterken. (Teleperformance, Ziptone)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top