SNS eerste bank die de overstapservice volledig digitaliseert

SNS eerste bank die de overstapservice volledig digitaliseert

by Erik Bouwer
15 november 2016

overstapservice15 november 2016 – SNS maakt het mogelijk om volledig online van betaalrekening over te stappen. De bank geeft hiermee, als eerste in Nederland, gevolg aan de oproep van de minister van Financiën om het overstappen van bankrekening zo makkelijk mogelijk te maken. SNS heeft er eerder voor gepleit dat rekeninghouders die overstappen hun rekeningnummer mee moeten kunnen nemen naar hun nieuwe bank (nummerportabiliteit). Zo lang dit niet mogelijk is willen de banken de interbancaire Nederlandse Overstapservice verder verbeteren, zodat consumenten zo eenvoudig mogelijk kunnen overstappen van bank. Online overstappen met behoud van rekeningnummer kan bij SNS sinds 10 november.

Consumenten die met de Overstapservice naar SNS overstappen, hoeven voortaan geen papieren document meer te ondertekenen. Nieuwe klanten kunnen online een nieuwe betaalrekening bij de bank openen en de Overstapservice aanvragen. De Overstapservice zorgt ervoor dat 13 maanden lang overschrijvingen en incasso’s worden doorgestuurd naar de nieuwe betaalrekening. Om dit proces te voltooien moet de klant alleen nog met zijn SNS digipas de aanvraag online ondertekenen. SNS is de daarmee de eerste bank die de Overstapservice volledig heeft gedigitaliseerd.

Ruim de helft van de Nederlanders ziet op tegen de papieren rompslomp die het overstappen van bank met zich mee kan brengen en zien overstappen als ‘een hoop gedoe’. Online overstappen zou volgens meer dan driekwart van de ondervraagden de norm moeten zijn, net zoals het behoud van het IBAN-nummer bij de overstap (8/10). Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard onder 1100 Nederlanders in opdracht van SNS. Een kwart van Nederland zou sneller overstappen van bank als dit online mogelijk was.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schreef in juli van dit jaar aan de Tweede Kamer dat consumenten gemakkelijker moeten kunnen overstappen naar een betaalrekening bij een andere bank met behoud van het rekeningnummer, omdat dit de concurrentie op de betaalmarkt vergroot. Ook heeft de minister zich ingezet om samen met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) overstappen verder te vergemakkelijken. De minister verzoekt het MOB om de Overstapservice verder te verbeteren door onder meer de bekendheid van de Overstapservice te vergroten, betere communicatie over wat de overstapper zelf nog moet regelen bij overstappen en verdere digitalisering van het overstapproces. SNS neemt dit advies als eerste bank in Nederland over met de online overstapservice en een campagne in januari 2017 om de bekendheid van de Overstapservice te vergroten.

Geen categorie
Top