Snelgroeiende bedrijven zijn een stuk positiever over de potentie van artificiële intelligentie (AI) dan het Nederlandse bedrijfsleven gemiddeld. Dat schrijft het FD na een onderzoek onder de 800 deelnemers aan de FD Gazellen.
De snelle groeiers passen de technologie toe, meestal in de vorm van experimenten en hebben hoge verwachtingen over de besparingen die ze in de toekomst met AI kunnen behalen.
De FD Gazellen is een jaarlijkse lijst van de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. Van de ruim 800 deelnemers gaf 86% aan AI te gebruiken. Gemiddeld lijken Nederlandse bedrijven en organisaties juist vrij terughoudend en afwachtend over AI. Zo bleek begin deze maand uit een enquête van onderzoeksbureau Telecompaper dat een meerderheid van de Nederlandse bedrijven (57%) AI nog niet inzet in de bedrijfsvoering. Vooral kleinere bedrijven blijven achter. Dat sluit aan bij resultaten uit eerdere onderzoeken. Het AI-enthousiasme onder de snelle groeiers in het bedrijfsleven is dan ook opvallend.
Bedrijven zijn nu vooral nog bezig met AI op basis van experimenten (49%). Een kwart geeft aan voorbij het experimenteren te zijn, 20% antwoordde ‘neutraal’. Tegelijk zijn de besparingen nu en de verwachtingen voor mogelijke besparingen in de toekomst al hoog. Een vijfde van de deelnemers stelt dat AI medewerkers nu al deels werk uit handen neemt. En 88% is het ‘eens’ tot ‘zeer eens’ dat de technologie op termijn werktijd zal besparen.
Veruit de meest genoemde toepassing van AI onder de Gazellen is als hulp bij het schrijven van teksten. Veel deelnemers geven aan de technologie te gebruiken voor hun websites, nieuwsbrieven en andere marketinguitingen. Ook het opstellen van vacatureteksten werd geregeld genoemd. Daarnaast gebruiken veel respondenten AI om computercode voor ze te schrijven of controleren.
Een belangrijk obstakel voor het bedrijfsleven voor het op grote schaal adopteren van generatieve AI is twijfel over de betrouwbaarheid ervan en is er angst voor het lekken van vertrouwelijke bedrijfs- of klantinformatie. Bijna de helft van de respondenten noemt de technologie ‘betrouwbaar’, maar 23% vindt van niet. (FD)