Rijk wil digitale toegankelijkheid verplichten bij IT-aanbestedingen

Rijk wil digitale toegankelijkheid verplichten bij IT-aanbestedingen

by Ziptone
9 maart 2023

PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat toegankelijkheidseisen toevoegen aan het sectordossier. Alle inkopers van de overheid krijgen een set met eisen die ze kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen. Dat schrijft iBestuur.

 

Ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met het begrijpen van digitale dienstverlening en het aantal mensen met een aan ouderdom gerelateerde beperking groeit. Een veel grotere groep is afhankelijk van de beslissingen die rekening houden met die beperking: gezinnen, clubs, familie. Op 28 juni 2025 moeten alle bedrijven met meer dan tien werknemers of een omzet van meer dan 2 miljoen euro aan die regels voldoen. Het achteraf toegankelijk maken van websites en apps is complex en kostbaar, zo schrijft het Rijk.

Kosten voorkomen met eisen vooraf

PIANOo wil daarom kostbare en tijdrovende herstelwerkzaamheden op het gebied van digitale toegankelijkheid voorkomen. Al in de ontwikkelfase van websites en apps kan al rekening gehouden worden met de bestaande eisen voor digitale toegankelijkheid. Aanbestedende diensten kunnen hun inkopers voorzien van toegankelijkheidseisen die zij kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen en kunnen opnemen in hun aanbestedingsvoorwaarden. Deze mogelijkheid vloeit voort uit een motie van VVD-Kamerleden Mark Strolenberg en Daan de Kort, waarin werd gevraagd om met spoed de eisen voor digitale toegankelijkheid op te nemen in de aanbestedingsvoorwaarden voor nieuwe websites en apps van de overheid.

De eisen voor toegankelijkheid worden sinds 2018 wettelijk opgelegd, maar een groot deel van de websites en apps is nog altijd niet goed toegankelijk. Vorig jaar riep toenmalig staatssecretaris Knops zelfs ‘aanjaagteams’ in het leven die overheden moesten stimuleren om sneller te voldoen aan de verplichte eisen. (iBestuur)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top