Rekent Alexa af met stembiometrie?

Rekent Alexa af met stembiometrie?

by Ziptone
27 juni 2022

Amazon werkt aan technologie die het mogelijk maakt om iedere stem te imiteren na minder dan een minuut audio te hebben verwerkt. Dat heeft Rohit Prasad (foto), een senior VP van Amazon woensdag op de re:MARS-conferentie in Las Vegas bekend gemaakt.

Het doel zou zijn om ‘de herinneringen te laten voortduren’ nadat ‘zo velen van ons iemand hebben verloren die we liefhebben’ aldus Prasad. Hij doelt daarmee op het imiteren van stemmen van overleden mensen, die daarna via text to speech nieuwe dingen kunnen zeggen. Amazon wil niet zeggen wanneer het deze functie zal uitrollen, maar het bedrijf gaf al wel een demo.

De technologie staat ter discussie: het werkt de inzet van deep fakes in de hand en is mogelijk ook op korte of lange termijn een bedreiging voor de toepassing van stembiometrie. Daarnaast speelt het ethische vraagstuk rond de toestemming om de stem van een overledene te mogen gebruiken.

Het re:MARS-evenement (Machine learning, Automation, Robots and Space) is een evenement dat de nadruk legt op wat Amazon doet op het gebied van ambient computing, waaronder verbeteringen in Alexa, dus het is mogelijk dat we deze functie niet snel zullen zien.

Later afgelopen week heeft Amazon aan CNET laten weten dat de functie niet expliciet is bedoeld voor overleden familieleden. De demo zou inzicht moeten geven in recente vooruitgang in tekst-naar-spraak technologie, uitgelegd in een Amazon whitepaper van dit jaar, waar het team stem van hoge kwaliteit heeft geproduceerd met veel minder data, door een stemfilter toe te passen in plaats van uren te besteden aan het opnemen van stem in een professionele studio. (Reuters, CNET)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top