Persoonsgegevens coronatestlijn en de coronavaccinatielijn op straat

Persoonsgegevens coronatestlijn en de coronavaccinatielijn op straat

by Ziptone
25 januari 2021

De bescherming van gegevens die nodig zijn bij de coronatestlijn en de coronavaccinatielijn is onvoldoende op orde. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de GGD afgelopen vrijdag confronteerde met de illegale handel in persoonsgegevens uit hun systemen. Het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland is daarop direct een onderzoek gestart en heeft inmiddels twee aanhoudingen verricht bij medewerkers die in “het callcenter van de GGD” werkzaam waren, aldus RTL Nieuws.

Het gaat om handel in data uit CoronIT (waar de privégegevens van Nederlanders die een coronatest hebben gedaan in staan) en HPzone Light, het systeem voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. CoronIT is tevens het online registratiesysteem voor coronatesten waar zo’n 26.000 GGD’ers en callcentermedewerkers van de testlijn toegang tot hebben. HPzone Light is het informatiesysteem voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarin staan de privégegevens van alle met corona besmette Nederlanders. De GGD weet niet hoeveel mensen daar toegang tot hebben, maar het gaat om onder andere medewerkers van het Rode Kruis, de ANWB en callcentermedewerkers van Teleperformance.

Op chatdiensten als Telegram, Snapchat en Wickr worden al maanden privégegevens uit de GGD-systemen door tientallen accounts en in verschillende grote chatgroepen te koop aangeboden. Sommige accounts bieden aan om de gegevens van een specifiek persoon op te zoeken. Daniel Verlaan nam de proef op de som en kocht met toestemming van de betrokkenen gegevens op. Het gaat dan bijvoorbeeld om adresgegevens en het burgerservicenummer.

Volgens RTL Nieuws worden de gegevens verkregen door omgekochte medewerkers van de GGD en andere organisaties die toegang hebben tot de systemen. Criminelen zijn ook actief op zoek naar mensen die toegang hebben tot CoronIT of HPzone Light, en betalen hen voor inloggegevens tot deze systemen. RTL suggereert dat medewerkers een gemakkelijk doelwit zouden zijn gezien hun uurloon van circa 11 euro per uur.

Volgens Andre Rouvoet (GGD Nederland) wordt er een VOG gevraagd en zijn er al tientallen medewerkers ontslagen wegens overtredingen. Er wordt gewerkt met steekproeven maar blijkbaar voert de GGD geen (voldoende) actief opsporingsbeleid.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top