Overheidsapps voldoen vrijwel nooit aan toegankelijkheidseisen

Overheidsapps voldoen vrijwel nooit aan toegankelijkheidseisen

by Ziptone
15 juli 2022

Apps van de overheid moeten al ruim een jaar toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Sinds 23 juni 2021 zijn overheidsorganisaties wettelijk verplicht om voor hun apps een actuele toegankelijkheidsverklaring te publiceren. In Nederland vallen 1332 overheidsorganisaties onder deze wettelijk verplichting.

Uit onderzoek van kennisplatform Stichting APPT blijkt dat een jaar na dato er van de bijna 600 overheidsapps in slechts 160 gevallen een zogenaamde toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd. Stichting APPT concludeert op basis van een analyse van 22 juni 2022 dat van die bijna zeshonderd overheidsapps maar 1,25 procent aan alle eisen voldoet en dus een zogenaamde A scoort: volledige toegankelijkheid.

De toegankelijkheidsniveaus lopen van A (geen toegankelijkheidsfouten gevonden, de app voldoet volledig) tot E (Er is geen enkele informatie over de toegankelijkheid van de app beschikbaar.). B staat voor ‘volledig toegankelijkheidsonderzoek uitgevoerd, de problemen zijn benoemd en er is een plan om deze te herstellen’; C staat voor ‘eerste maatregelen genomen. De mate van toegankelijkheid is nog grotendeels onbekend’ en D staat voor ‘toegankelijkheidsverklaring beschikbaar, maar er zijn geen concrete stappen gezet om de toegankelijkheid te verbeteren.’

Uitkomsten

6,9% van de apps claimt volledig toegankelijk te zijn. Er zijn 11 toegankelijkheidsverklaringen die verwijzen naar 19 unieke apps. Uit het eigen onderzoek van Stichting APPT blijkt dat er 9 verklaringen zijn waar onterecht status A is ingevuld. Volgens de onderzoekers is dus slechts 1,25% van de overheidsapps volledig toegankelijk.

toegankelijkheid

38,7% van de apps is gedeeltelijk toegankelijk (score B, geldend voor 66 apps), maar een nog groter percentage scoort D (40%). De onderzoekers concluderen dat er informatie ontbreekt over de toegankelijkheid van honderden overheidsapps en dat score A (volledig toegankelijk) onterecht is aangegeven bij 9 van de 11 toegankelijkheidsverklaringen.

Ook uit eerdere onderzoeken, onder andere met betrekking tot websites, blijkt een vergelijkbaar beeld: de overheid komt zijn eigen regels niet na.

(Ziptone/APPT)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top