“Energieverkopers stappen in thuisbatterijen: Agressief en met torenhoge boetes”, aldus consumentenprogramma Radar. Daar stromen klachten binnen over telefonische verkopers van thuisbatterijen. Het TV-programma Radar besteedt vanavond aandacht aan de malafide praktijken.
Klanten die een bestelling plaatsen maar binnen 14 dagen van de koop willen afzien, krijgen een boete van duizenden euro’s. Het gaat om activiteiten onder de naam van labels als Solaar, Batterijnet en Zonnepaneelmeester. Radar zegt dat rechtsbijstandverzekeraars zoals ARAG, DAS en Stichting Achmea Rechtsbijstand elk tientallen dossiers in behandeling hebben, waarbij de aantallen dagelijks oplopen. Voor de verkoop van de batterijen wordt gebeld onder namen als ‘U spreekt met Duurzaam Nederland’, of namen als Milieubewust, Smart Power Hub en het Nederlands Verduurzamingscollectief.
Global Marketing Bridge
Achter de drie batterijbedrijven zitten eigenaren volgens Radar leiden naar het netwerk van callcenter Global Marketing Bridge (GMB). Dit bedrijf kwam herhaaldelijk in opspraak vanwege agressieve verkooppraktijken en werd beboet door Autoriteit Consument en Markt voor misleiding bij de telefonische verkoop van energiecontracten. Het zou gaan om Ouail Naamar en Tarik Azaaj, die later ook met energieverkoper HEM actief zijn geworden; ook dit bedrijf werd beboet voor misleidende telefonische werving.
Werkwijze
In het bericht van Radar wordt de werkwijze uitvoerig toegelicht. Consumenten worden agressief benaderd met producten die verhoudingsgewijs veel te hoog geprijsd zijn; wie spijt heeft of iets wil veranderen, wordt onder druk gezet, onder meer met juridische argumenten die geen stand houden.
De schriftelijke reactie van Solaar is hier te lezen. Geen van de andere bedrijven heeft inhoudelijk gereageerd op vragen van Radar. Het programma is vanavond (10 maart) te zien om 20.25 op NPO 2.