Nieuwe cao facilitairen laat minimumloon los

Nieuwe cao facilitairen laat minimumloon los

by Klantcontact
24 februari 2020

Het ziet er naar uit dat in de nieuwe cao voor facilitaire contactcenters een nieuw beloningsmodel wordt gehanteerd. Daarbij wordt het minimumloon losgelaten. Dat zegt Norbert van Liemt, CEO Teleperformance Benelux & Suriname in een gesprek met Klantcontact.nl. Werkgevers, verenigd in de WFC, en de bonden zouden het op hoofdlijnen eens zijn geworden.

Tot nu toe is de beloning in de cao voor facilitaire contactcenters gekoppeld aan ‘niveau-onderscheidende criteria’ (NOK-model). Volgens die methodiek is de beloning gebaseerd op de zwaarte van taken binnen de functie. Volgens Van Liemt sloot het NOK-model onvoldoende aan bij de verschillende soorten werk dat wordt uitgevoerd via de diverse soorten interactiekanalen die gaandeweg geïntroduceerd zijn. Daarbij worden vooral verschillende skill sets aangesproken.

In plaats daarvan komen er in de nieuwe cao drie functieniveaus: junior, medior en senior, met elk een eigen aanvangssalaris. “We willen een model neerzetten dat een realistisch groeiperspectief biedt binnen de eigen functie en gekoppeld is aan de toegevoegde waarde van de opgedane ervaring en het niveau van functioneren,” aldus Van Liemt.

‘Junior’ staat voor het eerste jaar waarin het loon bij aanvang het wettelijk minimumloon plus 1,5 procent wordt. Hier kunnen nog bonussen bovenop komen. Wie voldoet aan de prestatienormen kan doorstromen naar ‘medior’-niveau. Dat levert een minimumloon plus 3,5 procent op plus eventuele bonussen. Bij verdere ontwikkeling kan het ‘senior’-niveau bereikt worden met een minimumloon plus 5,5 procent met mogelijke bonussen.

De bestaande cao liep tot 30 september 2019. Als bonden en werkgevers een akkoord hebben bereikt over de nieuwe cao, zal de WFC de minister vragen de cao algemeen verbindend te verklaren. Dit geldt dan met name voor de bepalingen rondom primaire arbeidsvoorwaarden. (Later meer)

UPDATE 25 februari 2020

Elly Heemskerk (FNV) reageerde op dit artikel met de mededeling dat er “nog geen onderhandelingsresultaat ligt dat wij aan de leden kunnen voorleggen. De leden stemmen vervolgens, zij hebben het laatste woord. In dat stadium zijn wij nog niet.”

Human Resources

One Comment

  1. Jammer alleen dat de meeste callcenter medewerkers nog geen jaar in dienst zijn en dus nooit medior of hoger kunnen worden. Beyaling volgens de NOK was dan gunstiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top

Klantcontact.nl gaat verder als Ziptone!

Lees meer