Nederlandse mannen en millennials meest optimistisch over kans op goede baan

Nederlandse mannen en millennials meest optimistisch over kans op goede baan

by Ziptone
16 december 2016

goede baan16 december 2016 – Nederlandse mannen en 25- tot 34-jarigen (millennials) zijn het meest optimistisch over hun kansen op het vinden van een goede baan in 2017. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Indeed, een internationale vacaturesite. In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders, na Australiërs, over het algemeen overigens het minst optimistisch.

Bijna de helft van de Nederlandse ondervraagden (47,7 procent) geeft aan optimistisch te zijn over zijn of haar baankansen in 2017. Die positieve houding past binnen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, aangezien recente cijfers van het CBS aantonen dat de werkloosheid in Nederland blijft dalen. In buurland Duitsland zijn werkzoekenden overigens nog veel positiever: daar is bijna driekwart (72,6 procent) optimistisch over het vinden van een baan in 2017.

Uit het onderzoek van Indeed blijkt verder dat vier op de tien Nederlandse vrouwen (39,1 procent) optimistisch zijn over het vinden van een goede baan in 2017. Dat is opvallend, aangezien eerder deze week de tweejaarlijkse emancipatiemonitor bekend werd gemaakt, waaruit juist naar voren kwam dat het aandeel Nederlandse vrouwen met betaald werk de afgelopen twee jaar bijna niet is gegroeid. Bij de mannen ziet meer dan de helft (54,8 procent) zijn kansen zonnig in. Wereldwijd is dit zelfs 60,6 procent van de mannen tegenover 51,9 procent van de vrouwen.

Op de vraag waar men zich het meest zorgen om maakt bij hun baanperspectieven, is ‘leeftijdsdiscriminatie’ een veelvoorkomend antwoord. Verrassend is het daarom niet, dat 55-plussers het minst optimistisch zijn over hun baankansen. Slechts een kwart (25,9 procent) van hen is optimistisch over het vinden van een baan in 2017, tegenover zes op de tien (60,3 procent) van de millennials. Dit terwijl de cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid onder 55-plussers juist afneemt.

Indeed deed onderzoek naar de zoektocht van mensen die actief op zoek zijn naar een baan. Hierbij werd aan hen gevraagd wat hun verwachtingen zijn bij het zoeken van een baan in 2017. Voor het onderzoek werden in totaal 6.008 werkzoekenden ondervraagd in Nederland (1.000), het Verenigd Koninkrijk (1.003), de Verenigde Staten (1.001), Duitsland (1.000), Frankrijk (1.004) en Australië (1.000). In totaal werden er ongeveer evenveel mannen als vrouwen ondervraagd. De leeftijd van de respondenten varieerde van 16 jaar tot aan 55-plus.

Human Resources
Top