Mogelijk gesjoemel bij Mifratel met vergoedingen educatief verlof

Mogelijk gesjoemel bij Mifratel met vergoedingen educatief verlof

by Ziptone
2 december 2021

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits heeft de sociale inspectie gevraagd een onderzoek te doen naar mogelijk misbruik bij de opleidingen tot callcentermedewerker. Er zijn meldingen van “mogelijke wanpraktijken” bij de vergoedingen voor het zogenaamde Vlaams opleidingsverlof. Dat heeft de minister vandaag gezegd in de commissie Werk en Economie van het Vlaams Parlement. “Ik sluit niet uit dat er in dit dossier misbruik vastgesteld zal worden”. Dat schrijft De Gazet van Antwerpen vandaag.

Educatief verlof met recht op teruggave loonkosten

Het Vlaams opleidingsverlof is een regeling voor educatief verlof: medewerkers mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie van de loonkosten een bepaald bedrag terugkrijgen. Het opleidingsverlof staat open voor werknemers die tenminste voor 50% aan het werk zijn voor een werkgever in het bedrijfsleven.

De mogelijke fraude met het Vlaams opleidingsverlof hangt samen met de mogelijke fraude bij Yource. Volgens de minister is er in dat dossier ook een link met de Vlaamse regeling voor opleidingsverlof. De sociale inspectie is gevraagd een grondig onderzoek te doen naar mogelijk misbruik van vergoedingen voor opleidingsverlof voor opleidingen tot callcentermedewerker. De regels zouden ‘formeel’ wel gevolgd zijn, maar op de werkvloer zou sprake zijn geweest van misbruik. “Het gaat dan om aanmeldingen voor opleidingen van 125 uur als callcentermedewerker, maar daarvoor zou maar 30 uur opleiding gegeven zijn”, aldus de minister.

Mifratel/Yource als opleider

Mifratel is sinds september 2020 een van de werkgevers die meedoet aan dit traject specifiek voor de opleiding contactcenter-agent. In het aanbod, dat in aanmerking komt voor het Vlaams opleidingsverlof, staat aangegeven dat de modules van Yource Contact Center neerkomen op “een opleidingsschema die over de loop van 18 dagen een startende agent alle nodige vaardigheden en kennis aanleert om klanten, burgers en bedrijven te kunnen informeren waarbij de relatie en het commitment centraal staan.”

Vergelijkbare fraudevorm

Deze vorm van fraude lijkt sterk op de andere fraude waarvan Yource verdacht wordt: dubbel verdienen werkzame medewerkers. In de andere zaak wordt Yource verdacht van het in rekening brengen van uren van medewerkers die volgens de papieren in opleiding zijn voor het bron- en contactonderzoek, maar in werkelijkheid voor andere klanten aan het werk waren.

Omdat de vergoedingen voor opleidingsverlof met een jaar vertraging uitbetaald worden, is er volgens de minister “nog geen euro uitbetaald”. e sociale inspectie krijgt dus de taak om de zaak uit te pluizen en intussen laat minister Crevits de procedures en regels voor het Vlaams opleidingsverlof tegen het licht houden. (Ziptone/Erik Bouwer)

Customer Experience ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top