112 nog steeds zeer kwetsbaar, aanbevelingen niet opgevolgd

112 nog steeds zeer kwetsbaar, aanbevelingen niet opgevolgd

by Ziptone
23 september 2021

meldkamersDe meldkamers in Nederland (onder meer voor oproepen naar noodnummer 112) zijn nog steeds zeer kwetsbaar en de ICT is nog steeds sterk verouderd. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en Agentschap Telecom (agentschap) hebben er bovendien geen vertrouwen in dat er nu snel verbeteringen worden gerealiseerd. De instabiele situatie leidde voor het laatst tot ernstige problemen in 2020.

Eerdere aanbevelingen tot verbetering die voortkwamen uit onderzoek uit 2015 en 2019 zijn niet opgevolgd. Daardoor kan de hulpverlening aan de burger opnieuw in de knel komen. Dat maken beide organisaties bekend naar aanleiding van nieuw onderzoek.

Zowel Inspectie JenV als Agentschap Telecom dringen nu aan op structurele maatregelen om het hele meldkamerstelsel verder te professionaliseren.  De onderzoekers hebben vastgesteld dat de ICT-infrastructuur – die de technische basis vormt voor het meldkamerstelsel – nog steeds niet op orde is. Sturingsinformatie van en over de meldkamers is verdeeld over veel kanalen. Een volledig overzicht van informatie ontbreekt. Hierdoor kunnen besluiten worden genomen op basis van onvolledige informatie. Daarnaast zijn risico’s in het IT-landschap niet volledig in kaart gebracht. De eerste fase van het herstelplan, stabiliseren, is ondanks een verlenging nog niet afgerond.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top