Marktonderzoek leidt tot datalek

Marktonderzoek leidt tot datalek

by Ziptone
30 maart 2023

Gegevens van zowel 700.000 klanten van VodafoneZiggo als 780.000 klanten van Nederlandse Spoorwegen zijn op straat komen te liggen door een datalek.

Bij VodafoneZiggo gaat het om namen en e-mailadressen. Het bedrijf doet nog onderzoek. Het lek ontstaan bij een softwareleverancier, die dit heeft bevestigd. Ook marktonderzoeker Blauw zou een rol spelen. Ook Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft gewaarschuwd voor een datalek. Ook hier gaat het om een samenwerkingsverband met Blauw, waarbij dezelfde softwareleverancier de oorzaak van het datalek is. Bij NS zou het gaan om gegevens van deelnemers aan klanttevredenheidsonderzoeken.

Ook andere klanten van Blauw waarschuwen hun eigen klanten voor de gevolgen van een mogelijk datalek, waaronder Woningcorporatie Stadgenoot. De corporatie heeft ongeveer 15.000 huurders uit voorzorg gewaarschuwd om waakzaam te zijn voor nepbrieven, phishingberichten of telefoontjes van oplichters. De gegevens van de huurders zijn betrokken geraakt na een datalek bij een marktonderzoeksbureau waarmee de woningcorporatie samenwerkt.

(Datanews, NH Nieuws)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top