Monica, een Chinese AI-startup, claimt met Manus AI een geavanceerde AI-assistant te hebben ontwikkeld die beter zou presteren op de GAIA benchmark dan het DeepResearch-model van OpenAI.
Â
Manus AI kan informatie verwerken, maar ook zelfstandig beslissingen nemen en verschillende taken van begin tot eind uitvoeren en combineren zonder doorlopend instructies te ontvangen van de gebruiker. Manus AI opereert hierbij met meerdere gespecialiseerde agents naast elkaar die asynchroon werken.
De nieuwe AI-agent is een concurrent van de andere recente nieuwkomer uit China, DeepSeek. Ook deze AI-agent zou bovengemiddeld presteren. Beide AI-agents zetten de leidende rol die wordt toegedicht aan de VS, in perspectief.
Manus zou bijvoorbeeld volledig zelfstandig een website kunnen ontwerpen, hosten en online zetten, inclusief probleemoplossing. Op die zelfstandigheid is het nodige aan te merken: het in een keer online zetten van een nieuw ontworpen website gaat voorbij aan de noodzaak van iteraties om een resultaat te optimaliseren; bij dit soort claims wordt uitgegaan van een perfect omschreven opdracht waarbij het eindresultaat in een keer aan alle verwachtingen voldoet.
Gebruikers hebben ook praktische kritiek. Zo stelde TechCrunch vast dat de AI-agent ondanks de beloften niet in staat is om een broodje te bestelen, een hotel te boeken of een eenvoudige videogame te ontwikkelen.
Op dit moment is Manus alleen beschikbaar voor bètatesters die worden uitgenodigd. Volgens de ontwikkelaars wordt het systeem nog opgeschaald en verbeterd aan de hand van feedback van deze groep testers. (Manus AI, Ziptone)