Maatschappelijke impact Luisterlijn wetenschappelijk aangetoond

Maatschappelijke impact Luisterlijn wetenschappelijk aangetoond

by Ziptone
26 mei 2023
Luisterlijn

Staatssecretaris Maarten van Ooijen neemt het onderzoeksrapport ‘Maatschappelijke betekenis van de Luisterlijn’ in ontvangst van Leo Noordegraaf (directeur-bestuurder van de Luisterlijn) en Folker Vink (voorzitter van de landelijke vrijwilligersraad van de Luisterlijn). Fotograaf: Elizabeth Wattimena.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft afgelopen dinsdag een onderzoeksrapport naar de maatschappelijke betekenis van de Luisterlijn in ontvangst genomen.  

De Luisterlijn, de lijn die voor iedere inwoner van Nederland 24/7 bereikbaar is, vult een maatschappelijke leemte en heeft gunstige effecten op gesprekspartners. Ook is het vrijwilligerswerk voor veel vrijwilligers van betekenis. Verder biedt de lijn effectieve ondersteuning tegen relatief lage kosten. De dienst heeft meerwaarde, zowel inhoudelijk (specifieke aanpak) als qua beschikbaarheid (24/7). Dat concludeert onderzoeksbureau SEOR, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op basis van uitgebreid onderzoek naar de betekenis van de lijn.

Noodzaak in deze tijd

Staatssecretaris Van Ooijen kreeg het onderzoeksrapport overhandigd door Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder en Folker Vink, voorzitter van de landelijke vrijwilligersraad van de Luisterlijn. De staatssecretaris ziet dat de lijn meerwaarde heeft. “De Luisterlijn heeft een enorme, bijzondere meerwaarde. Juist omdat wij in een tijd leven, waarin praten belangrijker lijkt te zijn dan luisteren”, sprak hij. “Dat je een lijn kan bellen waar oordeelloos geluisterd wordt, is eigenlijk de overtreffende trap van de noodzaak in deze tijd.”

‘Een pareltje’

Tijdens zijn bezoek hoorde staatssecretaris Maarten van Ooijen hoe de dienstverlening van betekenis is en sprak hij met vrijwilligers. Hij noemde de Luisterlijn “écht een pareltje” en sprak vol lof over de inzet van vrijwilligers en het bijzondere werk dat zij 24/7 doen. In antwoord op de vraag wat de Luisterlijn nodig heeft voor het voortbestaan, benadrukte directeur-bestuurder Leo Noordegraaf dat de Luisterlijn steun, perspectief en waardering voor het vrijwilligerswerk nodig heeft.

  • Bekijk hier de factsheet van het SEOR-onderzoeksrapport
  • Lees hier een samenvatting van het SEOR-onderzoeksrapport

(De Luisterlijn)

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top