Komende drie jaar kwart minder bankkantoren

Komende drie jaar kwart minder bankkantoren

by Ziptone
16 november 2020

Adviesgroep Kearney verwacht dat in de komende drie jaar een kwart van alle bankkantoren in Europa de deuren sluit, bij elkaar zo’n veertigduizend filialen. De verschuiving van fysiek naar digitaal contact met de klant, die door de coronapandemie een enorme extra impuls heeft gekregen, maakt dit ook mogelijk. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Eind vorig jaar waren er nog 165.000 filialen in Europa. Dat was een derde minder dan de 240.000 in 2009, maar het tempo wordt nu dus sterk opgevoerd. Vooral in Zuid-Europa zal het vermoedelijk snel gaan. Telt Nederland op de honderdduizend inwoners nog maar elf bankkantoren, in België en Frankrijk is dit drie keer zoveel en Italië en Spanje zelfs vier tot vijf keer meer.

Het sluiten van bankkantoren en het inzetten op digitale dienstverlening leidt al jaren tot banenverlies. Vorig jaar verdwenen er wereldwijd tachtigduizend banen bij banken, dit jaar zetten financiële instellingen opnieuw het mes in het personeelsbestand. Volgens het FD is Europa goed voor circa 80% van de verliezen aan arbeidsplaatsen. Alleen al tot en met half november zijn er al 75.368 banen geschrapt. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog flink hoger, omdat veel banken afscheid nemen van personeel zonder hun plannen bekend te maken. Ingrepen bij ING zullen nog zo’n 1000 banen kosten en bij ABN AMRO verdwijnen bij de zakentak achthonderd werknemers hun baan, waarvan honderdvijftig in Nederland. Bij HSBC zullen er in de komende drie jaar 35.000 banen verdwijnen, 15% van het personeelsbestand. Ook bij Rabobank gaat het aantal kantoren naar beneden en verdwijnen banen.

bankkantoren

Bron: FD

 

Afhankelijk van de markt waarop banken zich richten moet 10% tot 45% van de employees omgeschoold worden om de instellingen toekomstbestendig te maken. Tegen de Europese trend in ging in Nederland het aantal bankemployees in 2019 overigens omhoog, constateert het FD. Banken probeerden hun antiwitwasbeleid op orde te brengen door veel poortwachters aan te nemen. Maar dit jaar gaan de banken weer door met saneren.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top