Keijzer wil af van ongevraagde telefoontjes

Keijzer wil af van ongevraagde telefoontjes

by Ziptone
8 oktober 2018

Ter bescherming van de consument moet ongevraagde telefonische verkoop worden verboden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil dat in de wet vastleggen. Alleen als de consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven, mag een organisatie hem of haar telefonisch benaderen.

Volgens Keijzer stoort meer dan de helft van de consumenten zich aan ongevraagde telefonische verkoop. “Het ministerie van EZK krijg regelmatig klachten over telemarketing door bedrijven en organisaties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de consumenten zich hieraan ergert,” schrijft de staatssecretaris.
Een verbod daarvan is dan ook op zijn plaats, oordeelt ze. Voor diegenen die er geen bezwaar tegen hebben, moet dit klantcontact wel mogelijk blijven. Hoe de gewillige consument dit duidelijk moet maken, is nog onbekend.

Bel-me-niet-register

Nu mogen mensen nog gebeld worden, tenzij ze anders hebben aangegeven door zich in te schrijven in het Bel-Me-Niet Register. Bij dit register geeft de consument zelf aan dat hij niet langer telefonisch benaderd wil worden door organisaties. Keijzer wil niet langer dat de consument zelf actie moet ondernemen om verschoond te blijven van deze bron van ergernis.

Smart-tv’s

In algemene zin wil ze de positie van consumenten versterken. Om die reden kunnen organisaties die onder andere smart-tv’s, thermostaten en andere apparaten verkopen die draadloos met het internet zijn verbonden, rekenen op strengere veiligheidseisen. De staatssecretaris wil deze bedrijven verplichten om beveiligingsupdates te verstrekken, tenzij de consument daar geen prijs op stelt.

“In 2020 zijn naar verwachting 20,4 miljard apparaten verbonden met het internet. De snelle groei van deze markt voor bijvoorbeeld smart tv’s of slimme wasmachines biedt consumenten voordelen, maar vaak is nog onduidelijk wat zij in de praktijk mogen verwachten van een slim apparaat en waar zij terecht kunnen wanneer het apparaat niet meer goed functioneert.”

Klantenservice Federatie

In een schriftelijke reactie laat de Klantenservice Federatie weten, samen met de leden, te werken aan een goede balans tussen de commerciële inzet van de telefoon en het beperken van irritatie bij de consument. ‘Het is belangrijk dat we laten zien dat we als branche verantwoordelijk omgaan met de klantrelatie en dat we aantonen dat consumenten structureel minder overlast ervaren. Daarmee blijven mogelijk zwaardere maatregelen in de toekomst uit,’ vermeldt het persbericht.

Tevreden

‘Na maandenlang overleg hebben we overeenstemming kunnen bereiken. KSF, DDMA en Ministerie zijn tevreden met het resultaat: opt-in is weliswaar een verzwaring van de regels, maar met een Bel-me-niet-register waar ruim 10 miljoen mensen in staan, is opt-out bijna gelijk aan opt-in.’

De branche krijgt voorlopig nog de tijd om de irritatie over het kanaal verder te verlagen door aanpassingen in de zelfregulering. KSF en DDMA blijven in gesprek met hun achterbannen over aanpassingen in de zelfregulering. Input en hulp zijn daarbij welkom. Ook blijft KSF samen met DDMA in gesprek met het Ministerie van EZK.

Lees ook CONSUMENTENBOND BERICHT RECHTMATIG

 

Customer Experience
Top