Internationale oproep tot pauze in ontwikkeling AI

Internationale oproep tot pauze in ontwikkeling AI

by Ziptone
29 maart 2023

Een grote groep wetenschappers en top-ondernemers dringt aan op een pauze in de ontwikkeling van AI. Op de website van het Future of Life institute staat een open brief die ondertekend is door onder meer Elon Musk, Apple-oprichter Steve Wozniak en filosoof Yuval Noah Harari. Ook ceo’s van vooraanstaande ai-bedrijven zoals Conjecture, Stability AI, Deepmind, Beneficial AI, Attain.ai en Unanimous AI hebben de oproep ondertekend. In onze eigen regio zijn het onder meer Luc Steels (Universiteit van Brussel), de Delftse hoogleraar Jeroen van den Hoven (ethiek en technologie), Christoph Weniger (UvA) en machine learning-deskundige Jeroen Franse (ABN Amro) die hebben getekend.

De ondertekenaars roepen op tot een pauze met het trainen van ai-systemen “die krachtiger zijn dan GPT-4”. De bevriezing zou per direct moeten ingaan. De ondertekenaars zijn bang dat de ontwikkeling van AI uit de hand gaat lopen en vrezen dat de potentiële gevaren voor de maatschappij en de mensheid worden onderschat.

Ze dringen aan op de versnelde ontwikkeling van veiligheidsprotocollen die aangehouden moeten worden door AI-labs bij het ontwerp en de ontwikkeling van AI-oplossingen. Die regels dienen vervolgens streng te worden gecontroleerd. Tegelijk moet de sector samen met beleidsmakers werken aan robuuste systemen voor AI-governance. Dit om te voorkomen dat er steeds grotere onvoorspelbare black-box-modellen ontstaan.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top