Het uitbouwen van de ‘digitale overheid’ – in toenemende mate een van de speerpunten van voorgaande kabinetten – lijkt op punten opnieuw vertraagd te worden. Het kabinet Schoof zet een aantal plannen in de ijskast of legt bezuinigingen op en stemt het budget van de AP niet af op de wettelijke taken.
Het nieuwe kabinet wil toewerken naar één digitale overheid en ook wordt het aanpakken van legacy – verouderde software – voortgezet. Maar een van de onderdelen waarop bezuinigd wordt zijn de informatiepunten digitale overheid (IDO’s), de plek die bedacht is om inwoners te ondersteunen in de oprukkende digitale dienstverlening van de overheid. Gemeenten worden hier met 10% op gekort vanaf 2026. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die een essentiele rol speelt in een steeds meer digitale samenleving, krijgt niet het budget dat de AP nodig heeft om het toezicht goed te kunnen uitvoeren. Het budget steeg met een paar miljoen euro, maar loopt al langere tijd ver achter op de hoge mate van digitalisering van Nederland. De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening adviseerde onlangs dat het budget van de AP naar 100 miljoen zou moeten.
Volgens IT-branchevereniging NLdigital zet het kabinet belangrijke stappen op het gebied van digitalisering. “De aandacht voor technologische innovatie blijft groot. Deze partijen hebben prioriteiten gesteld op het gebied van digitale vaardigheden, cybersecurity en investeringen in onderzoek, om Nederland toekomstbestendig te maken.” In de begrotingsplannen wordt digitalisering veelvuldig genoemd, onder meer als oplossing voor het vergroten van de productiviteit.
In de Miljoenennota voor 2025 zijn onderwerpen als digitale veiligheid en cybersecurity niet benoemd. Dit blijkt uit een analyse van ICT-kennispartner Legian uit Den Haag. Het bedrijf vindt dat opmerkelijk, want minister-president Dick Schoof was voorheen Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was. “Eén van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden uit het verleden – cybersecurity – lijkt geen financiële prioriteit te hebben voor de nieuwe regering.” Legian voegt er echter aan toe dat ook in eerdere Miljoenennota’s er nauwelijks aandacht werd besteed aan digitale veiligheid. (Ziptone/redactie)